Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Lekker Libanees (Foul)

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Sun, October 19, 2008 16:05:34
Blog Image

Ik heb een vriend die mij geïntroduceerd heeft in de meest verfijnde keuken van het Midden-Oosten: de Libanese. Enkele jaren geleden was ik bij hem op bezoek toen hij de restjes van een familiemaaltijd bovenhaalde. Netjes verpakt in tupperware doosjes. Of ik wilde proeven? Wat had je gedacht.

Een doosje met blokjes tomaten.
Een doosje met fijngesneden peterselie.
Een doosje met blokjes paprika.
Een doosje met gesnipperde rode uien.

In het laatste doosje zat een ondefiniëerbare, bruine smurrie. Dit was "foul" (spreek uit 'foel'): een pasta van gedroogde tuinbonen. De bedoeling is om een beetje van de foul in je bord te scheppen en het dan te garneren met de groenten. Eenmaal geproefd, was ik verloren. Een explosie van genot: smeuïg gecombineerd met knapperig. Pikant gecombineerd met fris. Warm gecombineerd met koud. Op de keper beschouwd is het simpele boerenkost, maar u en ik weten wat we lekker vinden.

Na maanden van zagen en zeuren, kreeg ik eindelijk het familierecept dat hij op slinkse wijze had moeten ontfutselen aan zijn Libanese vader (zijn moeder zou het nooit prijsgegeven hebben). U kent mij goed genoeg om te weten dat ik het één keer heb gemaakt zoals het moest, en daarna als een wild paard in een andere richting ben gegaloppeerd. In de plaats van blikjes bonen, gebruikte ik de gedroogde versie. In de plaats van drie verschillende soorten bonen, gebruik ik slechts één soort: tuinbonen. Je vindt deze meestal in elke Egyptische, Turkse, Marokkaanse of Libanese buurtwinkel, af en toe in de supermarkt, bij biologische winkels of in delicatessenzaken. Als je de gedroogde bonen niet vindt, kun je blikjes kopen (er staat "foul medames" op). In dat geval moet alles veel minder lang koken. Je kunt het ook proberen met kapucijners of bruine bonen.

Als u dit gerecht wilt klaarmaken, trek er dan een beetje tijd voor uit. Vergeet niet de bonen in de week te zetten 's avonds. Begin op zondagochtend en ga dan naar de Zevende Dag kijken. In de vroege namiddag is het klaar. Dit is een ideaal feest- of familierecept. Je zet een grote, dampende ketel bonen op tafel. Daarrond zet je allemaal potjes kleingesneden rauwkost, olijfolie, peper en zout. Iedereen schept naar eigen believen zijn bord vol.

Dit heb je nodig voor 4 personen
500 g gedroogde tuinbonen ("fava beans") - een blik gepelde tomaten (in blokjes) - 2 uien, fijngesneden - 1 eetlepel komijnpoeder - 4 tenen knoflook, fijngesneden - 3 laurierblaadjes - zwarte peper - 1 theelepel cayennepeper - zout

Zo maak je het
Laat de bonen minstens 1 nacht weken in een grote kom koud water. Giet af en doe ze in een grote kookpot (ik gebruik een gietijzeren pot van Le Creuset). Doe de gepelde tomaten erbij en vul verder aan met water tot alles net onderstaat. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe (behalve zout! Dat maakt de bonen taai) en breng aan de kook. Doe het deksel op de pot en zet het vuur lager. Laat nu 4 uur heel zachtjes pruttelen. De bonen moeten heel zacht worden. Haal dan de laurierblaadjes eruit en mix de bonen. Ik haal ze dan door een passe-vite (zonder de velletjes van de bonen vind ik het beter verteerbaar) maar dat hoeft niet. Breng nu goed op smaak met zout en eventueel nog wat peper. Giet er een goede scheut olijfolie in en roer.

Serveer deze bonenpuree warm met blokjes paprika, tomaat, rode ui, fijngesneden bladpeterselie en in de zomer ook blokjes komkommer. Geef er ook extra olijfolie, een scheutje citroensap, peper, zout en komijnpoeder bij. Roer goed in het bord en eet met donker brood.

TIP: je kunt op je bord ook nog een lepeltje tahin toevoegen. Dat is sesampasta (de basis van houmous).

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post56