Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Kruidige frieten uit de oven

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Sat, October 18, 2008 13:41:58
Blog Image
"Het deed mij zin krijgen om zondagse etentjes te geven, met rosbief en alle side dishes die daarbij horen."

Gisteren was ik nog eens uitgenodigd op een etentje. Let vooral op de woorden "nog eens". Blijkbaar krijgen vrienden en kennissen een combinatie van burn-out, plankenkoorts en acute faalangst bij het idee dat ze voor mij moeten koken. Het is dus een zeldzame verwennerij als ik mijn benen elders onder tafel mag steken.
Ik was te gast bij mijn hoogzwangere vriendin Indira en haar vriend Yves. Sinds hij in haar leven is, heeft ze geen kookpot meer aangeraakt. Ze komt thuis van haar werk terwijl Yves staat te roeren in de pannen. Een exotische droom, als het ware.

Yves is net zoals ik dol op ouderwetse vleesgerechten en alles wat daarbij hoort. Als je omringd wordt door mensen die vies zijn van elke verwijzing naar 'echt dier' (karkassen, botjes, vel, ogen...) word je doodgegooid met kipfilet, kabeljauwfilet en gehakt. Alsof ze bang zijn om geconfronteerd te worden met de ziel van het dier. Geen mens wil nog een slachting van nabij meemaken. Dat moet allemaal netjes verstopt blijven. Vlees moet in witte bakjes met plastic folie verpakt worden. Anoniem. Goedkoop.

Ik vrees dat er een hele generatie aankomt van mensen die de link niet meer kunnen leggen tussen wat ze op hun bord krijgen en welk dier daarvoor het loodje moest leggen. Volgens mij is dat een gevaarlijke evolutie die de weg blootlegt voor genetisch gemanipuleerd voedsel dat in donkere, verdachte omstandigheden wordt gefabriceerd. Of neem nu de batterijkippen. Luidkeels staan roepen dat foie gras onaanvaardbaar is, maar op dezelfde dag (onwetend) een mishandelde kipfilet van 2,5 euro kopen in de supermarkt omdat de kippen met vrije uitloop 2 keer duurder zijn.

Anyway. Yves maakte een verrukkelijk kalfsgebraad klaar met sjalotten en kleine aardappelblokjes. Zo eenvoudig maar écht heel goed. Geen gezever. Het deed mij zin krijgen om zondagse etentjes te geven, met rosbief en alle side dishes die daarbij horen. Eén geweldig aardappelgerecht dat ik regelmatig als bijgerecht serveer, zijn komijnfrieten uit de oven. Lees nu niet konijn hè. Ko-mijn: een geurige specerij die perfect past bij gebakken aardappelen. Vandaag maakte ik ze nog eens als lunch, bij een stukje gegrilde zalm.

Dit heb je nodig voor 4 personen
1 kilo aardappels (liefst hardkokend, zoals Nicola) - olijfolie - zwarte peper - 1 eetlepel gemalen komijnzaadjes - 6 teentjes knoflook, in de pel - zeezout

Zo maak je het
1) Kies zelf of je de aardappels al dan niet schilt. Het hangt een beetje af van de kwaliteit van je aardappels. Zijn ze mooi stevig? Laat de schil er dan aan zitten. Was de aardappels grondig en dep ze droog. Ik kies meestal voor hardkokende aardappels. Als je bintjes gebruikt (zachtkokend), zijn de frieten sneller klaar maar vallen ze ook makkelijker uit elkaar.

2) Snij de aardappels in frieten en spoel ze in koud water (dan gaan ze niet aan elkaar plakken!). Dep opnieuw grondig droog. Meng ze nu in een ovenschaal met een goede scheut olijfolie, de gekeusde teentjes knoflook (druk er eens op met de platte kant van een mes), zwarte peper naar smaak en de gemalen komijnzaadjes (in een vijzel). Je kunt komijn ook in poedervorm kopen. Meng goed met je handen tot elke aardappel een olie-kruidenlaagje heeft.

3) Zet 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Roer halverwege voorzichtig even om met een houten lepel. Check op het einde met een scherp mes of ze gaar zijn.

4) Haal uit de oven en bestrooi met een beetje zeezout (als je dat eerder had gedaan, waren de frieten niet krokant maar wak).

5) breng eventueel verder op smaak met wat cayennepeper, paprikapoeder of piment d'espelette (een heerlijke, Spaanse pepersoort).

  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post55