Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pasta zoals een boswandeling

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Thu, October 16, 2008 23:47:43
Blog Image
Vanaf het moment dat ik voor het eerst voet zette op Italiaanse bodem (27-12-1994) was ik verloren. Met mijn ouders was ik daarvoor nooit verder geraakt dan de Ardennen, de Belgische kust en eenmalig de Costa Brava. Ik was niet voorbereid op zoveel schoonheid, zo veel... kwaliteit. Mijn vriend Robin deelt die passie voor Italië. Met hem kan ik urenlang doorbomen over truffels, porcini en parmezaan.

Als ik een restaurant moet uittesten (er zijn ergere jobs, ik weet het), is het heerlijk om dat met hem te doen. Hij heeft een open, nieuwsgierige geest en wil alles proeven. Daarnaast heeft hij ook een mening over alles, dus we vervelen ons nooit. Zodra de gerechten op tafel komen, wordt er gesnuffeld, gekeken, geprikt, geproefd, gepraat, gezucht en gedeeld. We analyseren het eten tot op het bot en sluiten schaamteloos onze ogen van genot. Zelfs als het eten slecht is, amuseren we ons.

Gisteren zaten we tegenover elkaar in een erg sjiek Brussels etablissement. Het hele menu was uitstekend, maar sta mij toe een speciale vermelding te geven aan mijn voorgerecht: een lauw soepje van foie gras met eekhoorntjesbrood en croûtons. Héérlijk. Zo fluwelig, zo herfstig, zo juist. Het inspireerde mij vandaag om een pastasaus te maken die volledig smaakt naar een boswandeling in de herfst. Ik begon met een klassieke ragu (bolognaise), maar voegde in het begin al een handvol fijngesneden bospaddestoelen toe. Ik liet de saus 3 uur pruttelen (prioriteiten stellen in het leven!) en werkte ze daarna af met verse stukjes walnoot, kerstomaat, de rest van de paddestoelen (kort gebakken), bladpeterselie, rucola, gedroogde parmaham, parmezaan en truffelolie. Zeer veel ingrediënten, ik weet het, maar de saus op zich is ook al lekker!

Dit heb je nodig voor een grote ketel saus
2 uien, fijngesneden - olijfolie - 10 plakjes pancetta, fijngesneden - 250 g gemalen biefstuk - 250 g kalfsgehakt - 3 teentjes knoflook, fijngesneden - 3 wortels, in stukjes - 4 stengels selder, fijngesneden - een groot glas rode wijn - een tube tomatenpuree (van Heinz) - 1/4 liter runderbouillon (eventueel van een blokje) - een blikje gepelde tomaten, in stukjes (of 5 verse tomaten, gepeld en ontpit) - 2 laurierblaadjes - enkele takjes tijm - 1 eetlepel oregano - 6 sneetjes parmaham - een kommetje bospaddestoelen - 250 g kastanjepaddestoelen - enkele oesterzwammen - peper - zout - 1 theelepel truffelolie - een handvol stukjes walnoot - een handvol kerstomaten, in kwartjes - een bakje rucola - bladpeterselie - parmezaan

Zo maak je het
1) Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg de pancetta toe en laat even meebakken. Voeg dan de gehakte biefstuk en het kalfsgehakt toe en bak al roerend kruimelig.

2) Voeg dan de knoflook, de wortels en de selder toe.

3) Overgiet met de wijn en laat deze volledig wegkoken. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed. Overgiet met de runderbouillon en de gepelde tomaten. Breng aan de kook.

4) Voeg laurier, tijm en oregano toe. Snij de helft van de bospaddestoelen in kleine stukjes en voeg ze toe. Laat deze saus nu 2 à 3 uur pruttelen. Proef op het einde of er peper en zout bijmoeten.

5) Leg de sneetjes parmaham naast elkaar op een bakplaat en zet deze 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. De ham wordt nu mooi krokant.

6) Als de saus lang genoeg geprutteld heeft, snij je de paddestoelen (allemaal) in plakjes. Bak ze op een hevig vuur kort in olijfolie. Voeg de walnoten toe. Breng op smaak met peper, zout en truffelolie.

7) Kook intussen de pasta gaar en giet ze af. Meng de pasta in een kom met saus (net zoveel als je lekker vindt, vries de rest in) en de paddestoelen. Roer goed.

8) Garneer met stukjes kerstomaat, rucola, bladpeterselie, parmezaan en gedroogde parmaham.
Blog Image

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post54