Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Chips van rode biet

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Thu, October 09, 2008 18:47:24
Blog Image
Zaterdag ga ik "serieus" koken: een viergangendiner voor 10 personen. Het is de eerste keer dat ik voor zoiets werd gevraagd, dus je kunt je voorstellen dat ik al weken in de voorbereidende fase zit. Toen ik het menu aan het uitwerken was, voorzag ik ook drie verschillende hapjes. Eén daarvan was chips van rode biet. Niet dat ik dat al ooit had gemaakt, maar ik had er wel al over gelezen en geef toe dat het verrukkelijk klinkt. Omdat ik niet in the heat of the moment wou vaststellen dat het onmogelijk is om chips te maken van rode biet, besloot ik om het vandaag een keer uit te proberen. Eerst kocht ik een mandoline, dat was ik toch al maanden van plan. Het is een prachtig instrument waarmee je met het grootste gemak flinterdunne plakjes kunt snijden én en passant je eigen vingertoppen amputeren. Voor de veiligheid kocht ik er een plastic opzetstuk bij om mijn handen te beschermen. Groot was mijn verbazing toen bleek dat er werkelijk niets makkelijker is dan zelf chips maken van rode biet. Ik frituurde erop los en trok daarna naar de redactie voor een proefsessie. Mijn collega's belegerden mij als een bende uitgehongerde wolven, die maar geen genoeg kregen van die prachtige rode chipsjes. Zelfs de grootste rode biet-haters kwamen smeken om meer. Maak dit op uw volgende feestje en scoor big time!

Dit heb je nodig voor een kom chips

4 rode bieten (die stevig aanvoelen!) - frituurolie - fleur de sel of zeezout

Zo maak je het

Schil de rode bieten en snij ze in plakjes van 2 mm (gebruik een mandoline of dunschiller). Frituur ze in kleine porties 2 à 3 minuten in olie van 180°C. Laat ze dan goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat fleur de sel of zeezout. Je kunt ze meteen opeten of eerst laten afkoelen (wacht dan wel met het zout tot je het gaat opeten).

TIPS: - Zorg ervoor dat de plakjes rode biet goed gaar zijn, ze hebben langer nodig dan bv. een aardappel. Vooral het middenste deel heeft wat meer tijd nodig.
- Ik maakte ook chips van plakjes pastinaak (witte wortel): ook zeer lekker!

OPMERKING: Het is mogelijk dat de chips na een tijdje (enkele uren) hun krokante bijt verliezen. Zet ze 5 minuten in een hete oven en ze worden terug crunchy!

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post51