Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tomatensoep met ballekes

SoepPosted by Evelien Rutten Wed, October 08, 2008 23:43:57
Blog Image
Vandaag had ik een functioneringsgesprek met mijn chef, Isabelle. Strikt genomen hoef ik daar niet aan deel te nemen, omdat ik een overtuigd freelancer ben. Daardoor ben ik niet onderworpen aan de human resource-wetten van het bedrijf waarvoor ik meestal werk. Maar een beetje feedback kan nooit kwaad. Ik stelde voor het gesprek te houden tijdens een paddestoelenlunch in een hotel (ik krijg wekelijks de vreemdste uitnodigingen). Zo zaten we om half 1 met een rood wijntje in een hotel aan de Antwerpse haven. We zien elkaar bijna elke dag op de redactie, dan is het vreemd om ineens "officieel" te zijn. Gelukkig blijk ik het nog niet zo slecht te doen. Na een korte evaluatie stortten wij ons op het driegangenmenu, dat a) veel te zout was, b) deels uit de diepvries kwam en c) opgewarmd was in de microgolfoven. Onlangs vertelde iemand mij dat het niet altijd even aangenaam is om met mij op restaurant te gaan. "Soms willen mensen gewoon genieten van de goede sfeer en dan is het allesbehalve leuk als jij hen erop wijst dat het eten sucks." Gelukkig zaten Isabelle en ik op dezelfde golflengte. De sfeer bleef te allen tijde aangenaam, ook al moesten we tien minuten wachten op bestek en waren de ravioli's uitgedroogd.

Na zo'n copieuze maaltijd moet je het 's avonds wat soberder aan doen. Vriendin Evi, die bezig is aan een eindeloze verbouwing en verschrikkelijk in 't zak gezet wordt door crapuleuze schilders en loodgieters, kwam op bezoek en had nood aan versterking. Ik koos voor een lekker ouderwetse tomatensoep met ballekes. Troost in een kommetje! Om de smaak wat op te peppen, voegde ik een gegrilde rode paprika toe. De tomaten zelf heb ik ook eerst even gegrild, dan is de smaak van het vruchtvlees een stuk geconcentreerder.

Dit heb je nodig voor 4 personen

15 rijpe trostomaten - olijfolie - peper - zout - 2 uien, fijngesneden - 1 stengel prei (enkel het wit), fijngesneden - 2 stengels selder, fijngesneden - 1 grote wortel, fijngesneden - 1,5 liter kippenbouillon (of 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes) - 2 laurierblaadjes - 1 theelepel gedroogde tijm - 1 rode paprika - 250 g kalfsgehakt - nootmuskaat

Zo maak je het

1) Halveer de tomaten en leg ze met de bolle kant naar beneden naast elkaar op een ovenplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet 15 minuten onder de gril.

2) Fruit de uien glazig in olijfolie. Voeg de prei, de selder en de wortel toe. Laat 10 minuten garen.

3) Overgiet met de bouillon en breng op smaak met de laurier en de tijm. Verwijder de velletjes van de tomaten en voeg ze toe en laat pruttelen.

4) Gril nu ook de paprika. Snij ze in vier kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Zet met de velkant onder de gril tot het vel is zwartgeblakerd. Leg de stukken paprika dan in een kom en dek af met aluminiumfolie. Verwijder na 10 minuten de zwarte vellen. Voeg de paprika's toe aan de soep.

5) Breng het gehakt op smaak met flink wat peper, zout en nootmuskaat. Meng goed en rol er dan met natte handen (dan kleeft het gehakt niet aan je vingers) kleine balletjes van. Let op: gehakt zwelt als je het kookt, zeker kippengehakt. Kook de balletjes 10 minuten en giet het water weg.

6) Verwijder de laurierblaadjes uit de soep en mix ze glad (de soep, niet de blaadjes). Giet eventueel door een zeef als je de tomatenpitjes wilt verwijderen. Breng opnieuw aan de kook en voeg dan de balletjes toe. Laat nog 10 minuten meekoken. Proef van de soep en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Blog Image

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post50