Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gevulde kippensoep

SoepPosted by Evelien Rutten Mon, August 04, 2008 21:38:08
Blog Image
"Evelien het stadsmeisje. Wie mij kent weet dat dit je reinste scherts is."

Op zondagnamiddag vind ik het heerlijk om Diane Keaton-gewijs schijnbaar doelloos door de stad te wandelen. Ik kijk vluchtige voorbijgangers in de ogen en fantaseer hun leven bij elkaar nog voor ik drie tegels verder ben. Ik koop een platte perzik bij het nieuw Libanees buurtwinkeltje en eet die zo uit het vuistje. Als ik voorbij de cinema wandel, ga ik op de gok naar binnen. En kijk, over luttele ogenblikken begint de film die ik wou zien. Mijn leven als Woody Allen film. Evelien het stadsmeisje. Wie mij kent weet dat dit je reinste scherts is. Ik hoor thuis in de bossen, tussen de kippen en kalveren. Het Limburgs groen zit diep in mijn genen gebakken. Dus als ik glimlachend in de regen weer naar huis wandel, met mijn handen in de zakken van mijn wijde kostuumbroek, wil ik gewoon kippensoep.

Die heb ik 's ochtends natuurlijk al staan maken in mijn peignoir. De kippenkarkassen vond ik nog in de diepvries (yes. I'm a freak).

Ik ken mensen die je de ogen uitsteken als ze horen dat je een bouillonblokje hebt gebruikt. Eeeeeekkkk!!! The evil eye! The evil eye! Persoonlijk vind ik dat niemand zich te moeien heeft met wat ik in mijn keuken uitvreet. Dus als ik af en toe een bouillonblok in de spaghettisaus smijt, so be it. Sue me. Maar zodra ik enkele uren de tijd heb, besteed ik die graag aan het brouwen van een bouillon. Het kalmeert, het huis ruikt naar mama en je voelt je zo... écht vrouw. De kippensoep die ik gisteren heb gemaakt, wijkt af van de doorsnee huis-tuin-en-keukenkippensoep. Ik voegde een beetje gerookte bacon en borlottibonen toe, zodat het een maaltijdsoep werd. (Borlottibonen zijn mijn grote liefde, daar ga ik ongetwijfeld nog op terugkomen)

Mijn lieve collega's Joke en Judith kregen de rest deze middag cadeau als lunch. Buiten af en toe een kleine 'mmmm' en wat geslurp bleef het opvallend stil in die hoek.

Dit heb je nodig voor ± 1,5 liter kippensoep

VOOR DE BOUILLON (in hoge nood eventueel te vervangen door 1,5 liter gekookt water met 3 kippenbouillonblokjes): 2 kippenkarkassen of 1 kip - 2 stengels prei, grofgesneden - 2 stengels selder, grofgesneden - 3 kleine wortels, in stukken - 1 ui, in kwartjes - 1 teentje knoflook - 1 Spaans pepertje (gedroogd) - 8 zwarte peperkorrels, geplet - 1 eetlepel zout - 2 laurieblaadjes - enkele takjes tijm - 1 theelepel venkelzaadjes (facultatief)

VOOR DE KIPPENSOEP: 1 ui, fijngesneden - 100 g magere, gerookte bacon (in stukjes) - 2 stengels prei, fijngesneden - 2 stengels selder, fijngesneden - 4 kleine wortels, in blokjes - 2 aardappels, in blokjes - 1 blik borlottibonen, uitgelekt (je vindt ze zeker bij Delhaize) - 4 lente-uitjes

Zo maak je het

DE BOUILLON: doe alle ingrediënten in een grote, diepe kookpot. Overgiet met water tot alles net onderstaat en breng aan de kook. Laat ± 1,5 uur zachtjes pruttelen. Je hoeft er niet naar om te kijken, maar schep af en toe het schuim en de vetoogjes van de soep met een eetlepel. Giet de bouillon door een zeef en zet apart. Gooi de platgekookte en nu smakeloos geworden groenten weg. Pluk het vlees van de kip en zet apart.

DE KIPPENSOEP: Fruit de ui met de bacon. Voeg de prei, selder en wortels toe. Laat eventjes 'zweten' en overgiet dan met de bouillon. Voeg de aardappels toe en laat 20 minuten pruttelen. Voeg dan de borlottibonen en stukjes kip toe. Laat nog 5 minuten garen. Serveer en garneer met lente-uitjes (of bladpeterselie).

TIP: Als je de bouillon door een zeef giet, zet er dan een andere pot onder. Doe niet zoals ik ooit deed: de volledige bouillon in de gootsteen kappen...

Zo'n soep krijgt ge nu eens nooit op restaurant.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post5