Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Witlof met hesp en kaas (in 15 minuten)

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Mon, October 06, 2008 19:22:44
Blog Image
"Ik ben het kotsbeu om Russische roulette te spelen."

Natuurlijk moest ik, op de ochtend dat het hele land plat ligt, naar Leuven rijden. Van het moment dat ik de straat uitreed, stond ik eigenlijk al stil. Eenmaal op de E19 zette ik mijn gps dan maar op 'alternatieve route, autosnelweg vermijden'. Mijn God, wat een plezier. Ik heb Vlaanderen nog eens gezien! De meest pittoreske dopjes (Emblem? Vremde?), koeien, duivenmelkers, lintbebouwing, you name it. Van de ene postkaart naar de andere tegen 70 km per uur. Totaal zen keerde ik 's avonds langs weer een andere route naar huis. Eigenlijk zou je dit altijd moeten doen. Al was het maar om die ellendige snelwegen te vermijden waar ik letterlijk élke keer een accident zie... Ik ben het kotsbeu om Russische roulette te spelen. Vlaanderen heeft zo veel te bieden (België ook hoor, om politiek correct te blijven). Ik zeg maar wat (zo uit het blote hoofd): schorseneren, spruiten... en natuurlijk witlof. Ik had nog één stronkje over na een dag koken voor halfslachtige vegetariërs en besloot een snelle Italiaanse versie te maken van 'hespenrollekes met kaassaus', zoals wij dat als kind noemden. Geloof me, dit is een superrecept. Klaar in 15 minuten, vol van smaak maar zonder dikmakende béchamelsaus. Die vervang je door een flesje (light) room. De truuk bestaat er verder in om het witlof klein te snijden, dat verkort de garingstijd. Je hebt dan geen mooie stronkjes, maar voor wie om 20u uitgehongerd aan tafel gaat, zal zoiets worst wezen.

Dit heb je nodig voor 4 personen

4 stonkjes witlof - boter - peper - 4 plakjes parmaham, in stukjes gescheurd - een flesje sojaroom (light) - 1/2 kopje parmezaan- en pecorinoschilfers (twee Italiaanse, harde kazen)

Zo maak je het

Snij het witlof in reepjes en bak deze op een niet te hoog vuur in boter tot ze lichtjes beginnen bruinen. Breng op smaak met peper. Verdeel over 4 ovenschaaltjes (of 1 grotere schaal). Voeg de parmaham toe en overgiet met de sojaroom. Bestrooi met parmezaan- en pecorinoschilfers. Je kunt ze ook raspen natuurlijk, maar ik doe dit gewoon met de dunschiller. Zet 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Serveer met puree.

TIP: verdubbel de hoeveelheden gewoon als er grote eters aan tafel zitten. Ik zou geen zout bij dit gerecht doen: de parmaham is al heel zout op zich, net zoals de kaas. Vervang de parmaham eventueel door gerookte zalm of heilbot.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post48