Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pikante goulash

VleesPosted by Evelien Rutten Fri, October 03, 2008 17:11:34
Blog Image

Gisteren kwam mijn hoogzwangere vriendin Indira op bezoek. Toen ik aan de telefoon vroeg waarin ze zin had, zei ze: "Oh... Doe maar iets." Dan weet ik natuurlijk dat ze zin heeft in véél en lekker eten. Geen miezerig slaatje, maar een stevige portie vlees. Indira is ook een van mijn weinige vrienden die niet snel rood uitslaat van een tikkeltje pikant. Ik besloot mij te wagen aan een pruttelende pan goulash. In principe is dat hetzelfde als stoofvlees, maar dan met tomaten, knoflook, paprikapoeder en verse paprika. Aangezien ik ook nog een half pak champignons in de koelkast had staan, heb ik die er ook ingekieperd. Ik heb het geserveerd met frieten uit de oven (een recept dat ik eerstdaags op deze blog zal posten) en groene sla met frambozenvinaigrette. Indira heeft zo veel gegeten dat ze nadien in haar 'comfort suit' is gekropen: een toch wel erg sexy zwarte catsuit, waarin haar zwangere buik alle ruimte had om heerlijk te ontspannen in de sofa. Onder het genot van een pot rooibosthee met citroengras, bespraken wij in het grootste geheim hoe haar zoon of dochter zou moeten heten. My lips are sealed.

Dit heb je nodig voor 4 personen

boter - olie - 1 kilo runderstoofvlees, in blokjes (niet te klein) - peper - zout - 2 uien, in ringen gesneden - 2 pikante verse Spaanse pepers (langwerpig), ontpit en in stukjes gesneden - 1 potje tomatenpuree - 1/2 liter runderbouillon - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 laurierblaadjes - 2 takjes tijm - 1 eetlepel paprikapoeder - 1 rode paprika, in blokjes - 1 gele paprika, in blokjes - 250 g champignons, in kwartjes

Zo maak je het

Verhit de boter en de olie samen in een braadpan. Breng het runderstoofvlees goed op smaak met peper en zout, masseer dit een beetje in het vlees. Bak nu kleine beetjes vlees als biefstukjes goed bruin. Als je te veel vlees tegelijk in de pan bakt, koelt de pan af en gaat het vlees vocht loslaten (niet goed, het wordt dan taai). Schep het bruingebakken vlees in de diepe pan waarin je straks de goulash gaat laten sudderen. Bak vervolgens de uiringen lichtbruin in dezelfde pan en voeg toe aan het vlees. Giet in de braadpan een beetje water, roer alle aanbaksels los en giet in de diepe pan met het vlees en de uien. Zet deze nu op het vuur. Voeg de stukjes Spaanse peper toe en laat even meebakken. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat ook meebakken. Overgiet met de runderbouillon en breng aan de kook. Voeg dan de knoflook, de laurier, de tijm en het paprikapoeder toe. Laat dit nu heel zachtjes 2 uur pruttelen met een deksel op de pan. Voeg dan de paprika's en de champignons toe. Laat nog 30 minuten tot een uur pruttelen (hangt af van de grootte van je vleesblokjes). Laat op het einde het deksel van de pan zodat de saus wat kan indikken. Proef of je vlees lekker zacht is en breng dan op smaak met peper en zout.

TIP: ik heb mijn paprika's eerst gegrild voor ik ze toevoegde aan de goulash. Snij ze in kwartjes en verwijder alle zaadlijsten. Leg ze met de velkant naar boven op een bakplaat. Zet onder de gril tot het vel is zwartgeblakerd. Schep de paprika's dan in een kommetje en bedek met een bord. Laat 10 minuten staan en verwijder dan de zwarte vellen. Spoel niet onder de kraan, dan spoel je de smaak weg! Snij de kwartjes paprika (die nu heerlijk zoet smaken) in blokjes en voeg toe aan de goulash.

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post45