Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tarte tatin

ZoetPosted by Evelien Rutten Thu, October 02, 2008 18:01:16
Blog Image

"Een verpletterende verantwoordelijkheid: het dessert voor 25 mensen die al van in het begin luidkeels verkondigen dat ze vreselijk veel zin hebben in die tarte tatins."


Ik maak al jaren tarte tatin op mijn eigen manier: nadat ik 26 recepten had gelezen, maakte ik een samenvatting in mijn hoofd en volgde daarna mijn eigen intuïtie. Tot nog toe lukte elke tarte tatin en kreeg ik nooit klachten. Ik was dan ook erg benieuwd toen ik dinsdagavond op de kokschool "echte" tarte tatin moest maken. Ik werd geïnstrueerd om een pan tot de nok toe vol te stouwen met willekeurig versneden appelpartjes, deze een half uur te laten 'stoven' en daarna met bladerdeeg te bedekken. Resultaat? Appelmoestaart. Dat wist mijn kleine teen al van in het begin. Typisch taart op z'n Belgisch: lekker veel! De dag erna (gisteren dus) stond ik in Leuven zelf voor het eerst les te geven op de kookboot van La Coquerie, een prachtig bedrijfje van twee gastvrije, reislustige lekkerbekken: Inge en Jürgen. Ze organiseren teambuilding events waar tot 50 mensen samen kunnen koken aan 6 kookeilanden. Aan elk eiland staat één 'crew' member die de mensen veilig en gezwind door de recepten loodst. Met dat lesgeven bewandel ik een nieuwe weg die me eerlijk gezegd enorm bevalt. Buiten het feit dat je altijd te maken krijgt met de geheide grappenmakers, stroomt er toch veel energie heen en terug. Mensen die nog nooit een ui hebben fijngesneden, tonen zo trots als een kind hun hoopje uisnippers. Toeval of niet? Ik werd zonder pardon voor de leeuwen gegooid aan het eiland... 'tarte tatin met kastanje-ijs en cidersaus''! De recepten hingen op A3-vellen aan de muur, maar mijn zes personeelsleden van IBM keken me toch enigszins ongerust aan toen ik met hand en tand het concept omgekeerde taart begon uit te leggen. Meteen viel me op hoe moeilijk het is om zelf niets te doen. De mensen gewoon vertrouwen en eventjes vergeten dat je de appelpartjes zelf toch veel mooier zou snijden. "Alles komt goed" was mijn innerlijke mantra. En terwijl zes totaal onervaren koks tegelijk karamel, créme anglaise en cidersausjes begon te maken (drie moeilijke, makkelijk mislukbare bereidingen), bad ik tot God dat er niets zou aanbranden of schiften. Een verpletterende verantwoordelijkheid: het dessert voor 25 mensen die al van in het begin luidkeels verkondigen dat ze vreselijk veel zin hebben in die tarte tatins. Met recht en reden; ze hebben veel geld betaald voor zo'n avondje 'plezant kokeneten'. Alles kwam goed natuurlijk. Maar ik vind tarte tatin toch het allerlekkerst als ik het gewoon op mijn manier doe. Nèh.

Dit heb je nodig voor 1 tarte tatin

4 à 5 granny smith appels of jonagold (die blijven mooi heel en koken niet tot pulp) - een pan die in de oven mag staan (liefst gietijzer) - 50 g roomboter (géén bakboter) - een half kopje suiker - kaneel - een pak bladerdeeg (opgerold in de vorm van een taart, geen rechthoekige stukken)

Zo maak je het

1) Schil de appels en snij ze in kwartjes. Verwijder voorzichtig de klokhuizen.

2) Zet de pan op het vuur met de boter erin. Laat ze smelten en voeg dan de suiker toe. Laat zachtjes sudderen tot de suiker helemaal is opgenomen en lichtjes begint te bruinen.

3) Schik de appelkwartjes nu met de bolle kant naar beneden mooi naast elkaar in de pan. Laat zo nog 10 minuten zachtjes op het vuur staan, zodat de onderkanten van de appels mee karameliseren met de boter en de suiker. Verschuif de appels niet! Haal de pan nu van het vuur en bestrooi met een beetje kaneel.

4) Rol het bladerdeeg uit en leg het bovenop de appels. Het deeg moet niet over de buitenrand van de pan komen, maar helemaal in de pan gelegd worden. Probeer de zijkanten een beetje onder de appels te steken (zoals een t-shirt in je broek). Prik er een paar keer in met een vork en zet de pan dan 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

5) Haal uit de oven en zet een platte schaal (die groter is dan de pan) bovenop de pan. Snij het bladerdeeg een beetje los aan de zijkanten, zodat het niet aan de pan blijft plakken. Gebruik zeker ovenwanten in dit stadium! Druk de schaal goed tegen de pan en draai ze in één vloeiende beweging om. De taart ligt nu met de deegkant naar beneden (zoals een gewone taart) op de schaal. Als de appeltjes een beetje verschoven zijn, leg ze dan mooi terug op hun plaats met een vork. Eet de taart lauw of koud met een bolletje ijs.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post44