Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Stoemp met gekarameliseerd witlof

GroentenPosted by Evelien Rutten Mon, September 29, 2008 19:41:45
Blog Image

De chauffage gaat aan, de dagen worden korter en mijn tussenseizoenjas is weer uit de kast gehaald. Dat kan maar één ding betekenen: het stoemp-seizoen is aangebroken. In sommige kringen is het enorm onbeleefd om je eten te 'prakken'. Maar ik zeg halleluja tegen een bord romige aardappelpuree met groenten. Het liefst terwijl ik in een fleece dekentje gewikkeld naar tv kijk. Of mijn groentjes nu gekarameliseerd, rauw, gekookt of gegaard zijn in de oven... Ik blijf experimenteren en het is altijd anders. Vandaag maakte ik stoemp met gekarameliseerd witlof en rauwe slablaadjes van rode biet (een sla die nu in seizoen is). Twee smaken die elkaar prachtig complementeren. Ik gebruik trouwens altijd witlof uit volle grond. Het meeste witlof in de supermarkt wordt gekweekt via watercultuur, tenzij anders vermeld op de verpakking. Beduidend goedkoper dan "echt" witlof uit volle grond, maar daar laat ik me niet door vangen. Ik ga altijd voor het product met de meeste smaak. Ik at mijn stoemp vanavond met varkenshaasje en mosterdsaus, maar een democratische chipolataworst is natuurlijk ook niet te versmaden.

Dit heb je nodig voor 4 personen

1 kilo aardappels - zout - een pak witlof uit volle grond - boter - peper - 2 dl warme melk - nootmuskaat - 3 handen vol sla van rode biet (of veldsla)

Zo maak je het

Schil de aardappels en kook ze gaar in zout water. Snij intussen het witlof in reepjes (elk stronkje in 4 kwartjes snijden is genoeg). Verhit een klont boter in een braadpan en bak nu het witlof zachtjes gaar. Breng op smaak met peper en zout. Het witlof mag een beetje bruin worden, maar niet aanbranden. Voeg af en toe een beetje water toe en roer regelmatig. Als de aardappels gaar zijn, is het witlof ook gaar. Giet de aardappels af en voeg de melk, peper, zout en nootmuskaat toe. Pureer met een pureestamper (nooit met een staafmixer! Dan veranderen je aardappels in lijm). Roer het witlof erdoor met een houten lepel. Snij de sla in stukjes en roer ze als laatste door de stoemp.

Blog Image

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post43