Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Whiskey sour (naughty weekend)

Aperitief & hapjesPosted by Evelien Rutten Sun, August 03, 2008 11:55:18

Blog Image
"Die eerste slok aan de lippen en aaaah... Geen weg terug."

Er is caipirinha. Er is mojito. Twee populaire cocktails die ik gewoon niet graag klaarmaak. Al dat gedoe met suiker, muntblaadjes en limoenen... Stampen, draaien, ijs malen... Je bent oud voor de cocktail klaar is. Neen. Doe mij dan maar de grote klassieker whiskey sour. Je hebt maar drie ingrediënten nodig en een shaker. Het ritmische klik-e-die-klik-e-die-klik terwijl je als een bezetene staat te shaken is zoals een veelbelovend voorspel. Je voelt hoe de ijsblokjes in de shaker hun werk doen: de massa koud en schuimig maken. Dan het dopje van de shaker halen en de diepgele, schuimende vloeistof langzaam in een stevig glas gieten. Die eerste slok aan de lippen en aaaah... Geen weg terug. Wie eenmaal een whiskey sour heeft geproefd, is verloren. Zelfs al hou je niet van whiskey! Ik heb het getest: tijdens mijn grote housewarming party vorige maand heb ik zowat 44 whiskey sours uitgedeeld en bijna iedereen kwam smeken om méér.

Gisterenavond had ik een bijeenkomst met mijn vrienden van de avondschool. We volgen al twee jaar kookles en hebben nog 4 jaar te gaan voor we mogen spreken van een officieel diploma. Tussen ons klikt het, in en buiten de keuken. Iedereen heeft een rol in deze relatie. Peter (zonder haar) wordt genadeloos gecommandeerd door Ester en mij. Hij is de kampioen in het anti-multitasken. Eén ding tegelijk aub. Hij creëert dan weer wel prachtige kunstwerken op zijn bord (bruggen met wortels als bouwstenen, zeilboten met komkommerslierten als zeil). Ester (met haarband) is een geboren chef. Ze geeft freewheelers in de keuken subtiel de doodsteek met een genadeloos: "Zou je dat zo wel doen?" Maar ze kan koken. Potverdikke. Patrick (met bril in het haar) is de rots. Met zijn kalmte en wijsheid (zijn vrouw noemt hem 'kleine macho', maar kom) bewaart hij de vrede als het te heet wordt in de keuken. Ik zelf gedraag me te pas en te onpas als grote betweter. Tijdens de les hoor ik de anderen soms denken: "Zwijg nu toch Evelien!". Peter wil geen ruzie meer met mij: "Jij gaat altijd alles zo rationeel uitleggen. Roep dan toch gewoon!" Maar ik denk dat ik wel aanvaard word in de groep.

Sinds kort hebben we buiten het koken ook een nieuwe gezamelijke hobby: sigaren roken. Een prachtig ritueel waar je tijd voor moet nemen. Een sigaret is fastfood. Je rookt haastig onder een afdakje in de regen (tegenwoordig toch). Een sigaar is slow food. Je rookt traag, met vrienden en een stevig drankje erbij. Mijn vrienden v.d. avondschool en ik zijn zo verslingerd geraakt aan het ritueel, dat we nu ook excuses verzinnen om elkaar tijdens de vakantiemaanden te zien (gisteren een barbecue bij Ester). Het werd een opwindende avond bij de hete vlammen in de vuurkorf: verhalen, whiskey sour & sigaren.

Voor 1 cocktail

véél ijsblokjes (denk hier ruim op voorhand aan) - 1 deel versgeperst citroensap (vergeet kant-en-klaar sap uit een flesje: komt niet in de buurt van vers) - 2 delen vloeibare suiker (rietsuikersiroop, staat bij de sterke drank) - 4 delen goedkope whiskey

Zo maak je het

Giet het citroensap, de rietsuikersiroop en de whiskey in de shaker. Doe er een stuk of 8 ijsblokjes bij (als je te weinig ijs gebruikt, wordt de cocktail waterachtig, omdat de ijsblokjes dan zeer snel smelten). Deksel erop en dan 15 seconden shaken. Op dat moment staat er al een glas met 6 ijsblokjes klaar. Giet de vloeistof hierover. Serveer onmiddellijk.

TIPS: - je kunt ongeveer 4 à 5 cocktails maken per keer (meer gaat er niet in de shaker). Vermenigvuldig dan de delen. Voor 1 persoon is 'een deel' de inhoud van een eetlepel. Voor 4 personen is '1 deel' de inhoud van een eierdop. Of zoiets. Maak gewoon meer als je te weinig hebt.
- Meet zorgvuldig af! De verhoudingen moeten exact zijn, anders is de cocktail te zuur, te bitter of te zoet. Op deze manier is 'ie perfect!


  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post4