Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Marokkaanse koolrolletjes

Gevulde groentenPosted by Evelien Rutten Fri, September 19, 2008 18:30:55
Blog Image
"Toekomstige schoonzonen en -dochters moesten eerst de gowompki-test ondergaan voor ze écht thuishoorden in onze familie."

U had erbij moeten zijn. Lang, lang geleden, tijdens onze Poolse familiefeesten. Elke gelegenheid was goed om een borrelglas wodka ad fundum achterover te slaan. Ik krijg een warm gevoel in mijn buik als ik terugdenk aan mijn grootouders die nauwelijks Nederlands spraken, maar met wie ik naadloos kon converseren in een soort Nederduits. Op tafel stonden steevast augurken, zilveruitjes en Poolse worst. Maar de pièce de résistance was een grote ketel gevulde koolrolletjes. Wij noemden dat "gowompki" (fonetisch geschreven), wat zoveel betekent als 'gevulde duifjes'. Toekomstige schoonzonen en -dochters moesten eerst de gowompki-test ondergaan voor ze écht thuishoorden in onze familie. Wie het niet lustte, kon rekenen op gezucht, gefluit en scheve blikken. En zo denk ik er eigenlijk nog steeds over.

Naarmate mijn culinaire horizon zich verruimde, ontdekte ik dat zowat elke cultuur één of andere versie maakt van gevulde koolrolletjes. Bij ons zat er gewoon gekruid gehakt in, soms gemengd met een beetje rijst. Vandaag liet ik mij inspireren door Marokkaanse gevoelens en mengde het gehakt met couscous. Het zorgt ervoor dat de koolrolletjes niet te zwaar zijn. De lekkere specerijen, de rozijnen en de pijnboompitten maken dit gerecht helemaal af.

Dit heb je nodig voor 4 personen

1 witte kool (of een savooikool) - zout - 2 uien - 2 teentjes knoflook - een groot blik gepelde tomaten (gemixt) - 1 runderbouillonblokje - peper - zout - een snufje cayennepeper - een kopje couscous - een handvol fijngesneden peterselie - 2 eetlepels pijnboompitten, grofgemalen - een kopje gele rozijnen, grofgesneden - 1 eetlepel gedroogde munt - 1 theelepel kaneelpoeder - 400 g kalfsgehakt

Zo maak je het

1) Zet een grote pan water op het vuur en voeg 1 eetlepel zout toe. Snij voorzichtig zo'n 8-tal blaren van de kool, probeer ze zo heel mogelijk te laten. Kook ze per 3 zo'n 5 minuten in het water. Schep ze eruit en laat meteen afkoelen in een bak koud water. Snij de dikke, witte nerven eruit.

2) Fruit intussen 2 fijngesneden uien en 2 teentjes knoflook in een grote pan (waar een deksel opkan). Ik doe dit in mijn brede, gietijzeren Creuset-pan. Voeg de gepelde tomaten toe en breng aan de kook. Breng op smaak met het bouillonblokje, peper, zout en cayennepeper. Laat zachtjes pruttelen met het deksel erop.

3) Doe de couscous in een grote kom en overgiet met kokend water (tot er nog 1 cm water boven de couscous staat). Laat 5 minuten staan en roer dan los met een vork. Meng achtereenvolgens met de peterselie, de pijnboompitten, de rozijnen, de munt, het kaneelpoeder en het gehakt. Breng flink op smaak met peper en zout en meng goed.

4) Leg een koolblad voor je en leg er een handje van het mengsel op. Rol dicht en vouw de zijkanten naar onder. Druk een beetje aan, zodat het koolrolletje zich 'zet'. Dit is een beetje geklieder, maar het moeten geen perfecte rolletjes zijn. Mijn moeder bond ze vast met een touwtje, maar dat vind ik teveel gedoe. Zo lukt het ook wel. (Dit gaat trouwens beter met savooi dan met witte kool, maar ik vind witte kool iets lekkerder)

5) Leg ze nu naast en op elkaar in de saus, met de vouwkanten uiteraard naar beneden. Zet het vuur zachter. Ik zet mijn pan nu met deksel erop 1 uur in een op 180°C voorverwarmde oven. Je kunt de pot ook rustig op een zacht vuurtje 1 uur laten sudderen. Niet te veel roeren, dan gaan de rolletjes kapot.

Serveer met gekookte aardappels of brood.

TIP: Als je wat van het gehaktmengsel over hebt, kun je er overheerlijke gehaktballetjes van maken! Bak ze gewoon in olijfolie. (De echte luieriken denken nu bij zichzelf: skippen die koolrolletjes! Hier met die ballen!)

Blog Image

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post36