Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Lauwe salade met spinazie, feta, gegrilde kip en nog iets

SlaatjesPosted by Evelien Rutten Thu, September 18, 2008 16:30:42
Blog Image
"Ze ruiken raar. Geen mens weet hoe je ze moet klaarmaken. Saai. Vervelend. En vooral: onsexy."

Deze ochtend verscheen ik een volle week te vroeg op mijn afspraak bij de tandarts. "Die Evelien toch," sprak ik monkelend tegen mezelf, terwijl ik door het winderige herfstweer terug naar huis wandelde. Vooral omdat ik gisteren ook al mijn collega Judith een dag te vroeg gelukkige verjaardag had gewenst. Boven mijn hoofd zag ik 20 vogels in perfecte V-formatie naar het zuiden vliegen. Terwijl ik ze verlangend nakeek, stak ik mijn autosleutel in de deur van een verkeerde auto. Een Volvo, nota bene.

Lente-moeheid is een aandoening die niet in mijn woordenboek staat. Neen, ik lijd aan herfst-verstrooidheid. Is het de herinnering aan die afschuwelijke septembermaanden van weleer? De resonantie van al die jaren weemoed in de maag als je terug naar school moest? Definitief afscheid nemen van de zomer en weten dat het pas ergens in mei terug korte-rokjes-tijd is? Ik weet het niet. Mijn lichaam is moe, mijn geest verstrooid.

Tijd voor een geheim culinair wapen: linzen. Voedzaam en gezond.

Ik weet het, linzen zijn niet uw beste vriend. In het beste geval roepen ze associaties op met een reis naar het Middenoosten of India. In het slechtste geval met de solidariteitsmaaltijd op de middelbare school. Linzen zien er niet uit. Ze ruiken raar. Geen mens weet hoe je ze moet klaarmaken. Saai. Vervelend. En vooral: onsexy. (Ik hoor u tot hier instemmend knikken)

Toch vind ik dat u onze onze kleine groene vriendjes een kans moet geven. Ik ken namelijk een recept dat zo overheerlijk is dat u het meteen opnieuw wilt eten. (Zoals ikzelf, gisterenavond om 23u... Bye bye restje voor de volgende dag. Net Nigella, niet?)

Het betreft hier een lauwe herfstsalade met spinazie, linzen, gegrilde kip en feta. Losjes gebaseerd op een recept dat ik zag maken op BBC Saturday Kitchen, enkele jaren geleden. Het is een unieke combinatie van fris, hartig, zoutig en krokant. En dat allemaal in een slaatje!

Dit heb je nodig voor 4 personen

3 kopjes groene linzen - 1 kippenbouillonblokje - 3 enkele kipfilets - olijfolie - peper - zout - 1 eetlepel korianderzaadjes - 1 eetlepel komijnzaadjes - 1 rode ui, gehalveerd en in zeer dunne (halve) ringen gesneden - 1 kopje fijngesneden peterselie - het sap van 1 citroen - een zak babyspinazie (of waterkers, of veldsla) - 200 g fetakaas, verbrokkeld

Zo maak je het

1) Kook de linzen ± 25 minuten in een pot water waaraan je het bouillonblokje hebt toegevoegd. Proef af en toe, ze mogen niet te zacht worden.
2) Bestrijk intussen de kipfilets met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Gril ze gaar (of bak ze in een pan) en laat even rusten.
3) Doe dan de koriander- en komijnzaadjes in een pan zonder vetstof en zet enkele minuten op het vuur, totdat je ze begint te ruiken. Dit doe je om de aroma's vrij te maken. Maal de zaadjes nu een beetje fijn in een vijzel (of gebruik een koffiemolen, of gebruik voorgemalen koriander- en komijnpoeder, whatever).
4) Giet de linzen af in een zeef en meng ze in een kom met de helft van de zaadjes, de rode ui, de peterselie en de helft van het citroensap. Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg een flinke scheut olijfolie toe en roer goed.
5) Scheur de kip met je vingers in reepjes (hierdoor blijft de kip sappig, je volgt de 'natuurlijke' weg van het vlees. Als je snijdt, wordt de kip droger).
6) Verdeel de spinazieblaadjes over vier diepe borden. Verdeel hierover de lauwe linzen, vervolgens de reepjes kip en tenslotte de feta. Bestrooi met de rest van de zaadjes.
7) Ga er nog eens over met de pepermolen en wat zout, en bedruppel opnieuw met olijfolie en citroensap. Serveer meteen.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post35