Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Rode bietensoep van Olga

SoepPosted by Evelien Rutten Sat, September 13, 2008 08:59:51
Blog Image
"Da kraag ik nie binnen joeng. Recht aat de groend. Bah."

In de avondschool volg ik sinds twee weken de module 'nagerechten'. Zes maanden aan een stuk flensjes, biscuit en taarten eten. Laten we zeggen dat het niet echt helemaal mijn favoriete module is. Tijdens andere modules bereid je een warme maaltijd die je daarna gezellig samen verorbert. Hier zit je met een hongerige maag een potje flan karamel uit te lepelen om 9u 's avonds. Normaal gezien voeren we dan zeer geanimeerde gesprekken, foodlovers onder elkaar, weet je wel. Vorige week hoorde ik echter een medestudent zijn haat uiten voor rode bieten: "Da kraag ik nie binnen joeng. Recht aat de groend. Bah."

Duidelijk geen aarde-teken, horoscopisch gezien.

Vorig weekend maakte mijn schoonzus Olga haar versie van rode bietensoep, met bietjes uit de tuin van mijn vader. Persoonlijk eet ik enorm graag rauwe rode bieten (in de sapcentrifuge met een appel en wat wortels: bliss!) of als carpaccio (dungesneden met wat olijfolie, citroensap, pijnboompitten, peper en zout). De echte Poolse rode bietensoep van mijn moeder en grootmoeder vond ik persoonlijk altijd wat te zurig. Deze versie is veel subtieler van smaak en een ware voltreffer!

Dit heb je nodig voor een grote pan soep (zo'n 8 mensen)

3 kleine uien, fijngesneden - een handvol bladpeterselie - olijfolie - peper - zout - 3 stengels selder, fijngesneden - 1 stengel prei, fijngesneden - 1 rode paprika, in blokjes - 2 wortels, in blokjes - 1 kopje fijngesneden kool (spitskool of witte kool) - 2 rode bieten, geschild en in blokjes - kippen- of groentebouillon (zo'n 2 liter) - 3 laurierblaadjes - 4 aardappels, geschild en in blokjes - 1 blikje tomatenconcentraat of een doosje passata - 3 teentjes knoflook, fijngesneden - 2 eetlepels fijngesneden dille - nootmuskaat - zure room

Zo maak je het

Fruit de uien met de peterselie glazig in olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de selder, de prei, de paprika en de wortels toe. Laat op een middelhoge temperatuur, al roerend garen. Voeg dan de kool en de rode bieten toe. Laat nog even stoven en overgiet dan met bouillon tot alles 5 cm onder water staat. Breng aan de kook en voeg de laurierblaadjes, het tomatenconcentraat, de knoflook en de dille toe. Roer goed en laat 15 minuten pruttelen. Voeg wat nootmuskaat toe. Haal van het vuur en laat 30 minuten trekken. Deze soep smaakt de dag erna trouwens nog beter. Serveer met een toefje zure room en garneer met extra dille of peterselie.

Olga laat weten dat er origineel vleesbouillon werd gebruikt, en dat het soepvlees er mee in ging. Maar met al die vegetariërs bij ons in de familie liet ze die traditie achterwege.

Blog Image



  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post31