Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Hemelse saus

What's on my mindPosted by Evelien Rutten Thu, September 11, 2008 20:27:43
Blog Image
"Of wat dachten jullie van een nieuwe saus? Iets voor vegetariërs? Die bestaan toch?!"

Als culinair journalist krijg ik elke dag persberichten over nieuwe of vernieuwde producten. Vandaag stond er bijvoorbeeld weer een doos pralines van Pierre Marcolini voor mijn neus. De dag ervoor waren het de nieuwe witte chocoladerepen van Leonidas, quasi gelijktijdig geleverd met de truffels van Neuhaus.

Naast mijn bureau heb ik een soort "noodkast" ingericht waarin al dat lekkers wordt opgeslagen. Ik ben niet altijd de meest aimabele persoon, maar deze situatie bezorgt me toch een zekere mate van populariteit. Zodra iemand een acute aanval heeft van stress, vermoeidheid of algemene malaise, komt die persoon vriendelijk vragen 'of er nog iets in de noodkast zit'. Na een korte evaluatie (hoe ernstig is de stand van zaken?) krijgt deze persoon van mij een rijstwafel, een koekje, een stukje chocolade of een volledig zelfhulppakket (koekjesdoos van Delacre).

Elke keer als er een postpakket op mijn bureau belandt, zie ik de nieuwsgierige blikken. "En? Wat zit erin?"

Helaas brengt onze postman niet elke dag de culinaire hemel tot aan mijn bureautje. Af en toe stuurt een bedrijf gewoon een enveloppe met een persbericht plus cd-rom met foto's. Saa-aai! Maar er kan ook nog gelachen worden. Gisteren vernam ik met meer dan gespeelde verbazing dat het Belgische sauzenmerk Manna een nieuwe kant-en-klare saus op de markt brengt.

Stop de persen! Aandacht a.u.b!

Het bedrijf dat al decennia lang overleeft dankzij de gratie van jeugdbewegingen en arme studenten, gaat mee met zijn tijd! Eindelijk een nieuw product! Naast de smeuïge bolognaisesaus "in bokaal" is er nu ook een...taratatatatatataaaaaa.... groentensaus/sauce aux légumes! Ik kan het me zo voorstellen: tijdens de maandelijkse vergadering ten huize Manna wordt de stand van zaken overlopen. De meeste aandeelhouders kuisen verveeld hun nagels. Diederik, de enthousiaste 'nieuweling' die vers van de marketingschool komt en nog helemaal onderaan de ladder van het bedrijf staat, verzorgt de notulen. Op het einde van de vergadering, als de 'varia' eraan komen, steekt hij popelend zijn vinger op en doet een suggestie. "Ik heb een ideetje voor een nieuw logo." Ijzige stilte. "Of wat dachten jullie van een nieuwe saus? Iets voor vegetariërs? Die bestaan toch?!" Kelen worden geschraapt. Ogen worden ten hemel opgeslagen. Iemand kijkt op zijn horloge. Dan spreekt de directeur de magische woorden: "Misschien... heel misschien... heeft hij gelijk?"

De kok van het bedrijf krijgt de taak om binnen de maand met een nieuwe saus op de proppen te komen. Er wordt geproefd tijdens de bedrijfsbarbecue en goedkeurend geknikt. Eén of andere grapjas steekt zijn nek uit en roept: "Ik ben wel geen konijn hè? Waar zijn die worsten!"

Rest er nog één euvel: het product lanceren bij het grote publiek. Maar zo'n dure publiciteitscampagne, is dat wel nodig? Terwijl de directeur aan zijn sigaar lurkt neemt hij de beslissing. "Laten we niet te zot doen. Diederik, gij hebt toch een digitale camera? Zo moeilijk kan dat niet zijn. Zet de tafel uit de kantine hier in de hof. Warm die saus maar op in de microgolf en kap ze in een bord. Ergens hebben we nog wel wat wijnglazen staan. Pak de vaas anders als karaf. En een bloemeke misschien? Trek maar een tak van de boom."

Zou ik er erg ver naastzitten? Ik vraag het me af...

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post30