Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Tarte tatin van tomaat

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sat, August 02, 2008 13:33:22
Blog Image
"Het is de lelijkste der tomaten, een beetje zoals 'the hunchback of notre dame'."

Tarte tatin is pure magie. Totdat je de taart effectief hebt omgedraaid op een schaal weet je niet wat voor wonderlijk karamelisatieproces zich heeft afgespeeld. Het deeg belemmert al die tijd het zicht. Het voorzichtig omhoog halen van de ovenschaal heeft iets van een goochelaar en zijn hoge hoed. Als je eenmaal een vrij zicht hebt op de dampende, glanzende, goudbruine appeltjes en de geur van de hemel opsnuift, weet je weer waarom je potverdikke al die moeite hebt gedaan.
Vorig jaar maakte ik in een vlaag van verstandsverbijstering 8 tarte tatins op één avond. Feest, veel gasten, het leek een goed idee. God weet dat ik "de tarte tatin" volledig begreep na die avond. Ik maakte niet enkel de klassieker met appels, maar varieerde voluit met abrikozen, peren en bananen.
Tijdens mijn vakantie in de Provence (weeral 7 dagen geleden, veel water onder de brug, etc...) lagen de marktjes vol coeur de boeuf tomaten. Het is de lelijkste der tomaten, een beetje zoals 'the hunchback of notre dame'. Gebocheld, diepe groeven en vaak niet eens helemaal rood. Maar-die-smaak! De coeur de boeuf rijpt niet van buiten naar binnen, zoals de meeste tomaten, maar van het hartje naar buiten toe. Daarom kun je 'm vaak al eten als 'ie nog groen is. Uiteraard kocht ik er meer dan twee mensenarmen kunnen dragen. Bij ons kun je de coeur de boeuf ook soms vinden in de supermarkt, maar dan betaal je natuurlijk het dubbele.
Op een ochtend vertrokken mijn lieve familieleden op een uitstapje en ik dacht dat het wel leuk zou zijn hen voor de lunch te verrassen met een glorieuze tarte tatin van tomaat.
Na een blik op onze voorraden zag ik ook nog een grote zak verse uien. Ik karameliseerde ze met balsamico azijn en gebruikte ze als 'bedje' voor de tomaten. Na één blik op het resultaat wist ik dat deze taart zou niet misstaan in een etalage van een veel te dure delicatessenzaak.


Dit heb je nodig voor 1 taart (lunch voor 4 personen)

olijfolie - 6 kleine uien, geschild en in ringen gesneden - enkele takjes tijm - 1 takje rozemarijn - 1/2 dl balsamico azijn - peper - zout - 4 coeur de boeuf tomaten, in dikke plakken van 2 cm - 1 eetlepel verse oregano (of 1/2 theelepel gedroogde) - een pak bladerdeeg (rond)


Zo maak je het

1) Verhit olijfolie in een steelpan. Fruit de uien glazig. Doe dit traag, geen al te hoog vuur. Voeg de tijm en de rozemarijn toe na 5 minuten. Laat ongeveer 20 minuten garen. Voeg dan de balsamico toe en laat volledig wegkoken. Breng op smaak met peper en zout. Verwijder dan de takjes tijm en rozemarijn.

2) Bestrijk een taartvorm of gietijzeren pan (die in de oven mag) met olijfolie. Verdeel de oregano over de bodem en bestrooi met peper en zout. Leg de schijfjes tomaat naast elkaar op de bodem (ze mogen een beetje over en op elkaar liggen). Bestrooi opnieuw met een beetje peper en zout.

3) Verdeel de uienringen over de tomaten.

4) Dek af met het uitgerolde bladerdeeg. Vouw de randjes een beetje dubbel, zodat alles in de taartvorm bedekt is. Prik enkele keren in het deeg met een vork. Zet de schaal nu 35 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

5) Nu moet je de taartvorm omkeren op een schaal, zodat het deeg onderaan ligt en de vulling bovenaan. Maak eerst het deeg aan de randen los met een scherp mesje. Leg dan een schaal op de taartvorm en hou ze met twee ovenwanten samen vast. Draai in één vloeiende beweging om. De taart zal met een zachte 'oempfh' op de schaal terechtkomen. Mochten er wat tomaatjes verschoven zijn, leg ze dan terug in het gelid met een vork.

Serveer de taart warm of lauw en bestrooi met verse parmezaanschilfers. Je zou dit volgens mij ook kunnen proberen met roma tomaten (pruimvormig). Dan zou ik ze gewoon in de lengte halveren en met de snijkanten naar beneden leggen in de schaal.

Blog Image


  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post3