Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pasta met cantharellen

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Wed, September 10, 2008 22:44:41
Blog Image
"Er wonen een paar Polen bij ons in de straat die ook wel een cantharelletje lusten, recht uit de grond."


Ik ben Evelien Rutten en verslaafd aan paddestoelen plukken. Het spijt me, beste natuurvrienden. Ik weet dat het verboden is om ze uit hun natuurlijke biotoop los te rukken, maar ik ben toch geen kindermoordenaar. Laten we wel wezen.

In sommige culturen wordt er jacht gemaakt op goud, parels of diamanten, maar in onze familie heerst dus een ware paddestoelengekte. Vooral sinds mijn Russische schoonzus Olga in ons leven verscheen, zo'n 12 jaar geleden. Voordien waren wij al redelijk bedreven in het herkennen van eekhoorntjesbrood, maar deden verder niets met die informatie. Olga groeide echter op in een familie waar paddestoelen op tafel worden gezet zoals jonge kaas bij ons. Zij herkent vanop 20 meter afstand een berkenboleet, een cantharel, echt eekhoorntjesbrood, jong eekhoorntjesbrood en de minderwaardige kastanjeboleet. Dat zijn de lekkerste paddestoelen die 'bij ons' in de Limburgse bossen makkelijk te vinden zijn, mits enig speurwerk.

En beste vrienden, het seizoen is losgebarsten. De herfst loert om het hoekje en dat betekent dat wij vanaf nu bijna wekelijks terug te vinden zijn in het kleine bosje achter de Kattevennen in Genk. We trotseren teken, kruisspinnen en doornige struiken terwijl we voorovergebogen, langzaam voortbewegend, naar de grond staren. Nee, ik preciseer de locatie niet. Wij hebben het plekje ontdekt waar de grootste schatten te vinden zijn en gaan er nog net niet in camouflagedracht heen. Want let wel: wij zijn niet de enige paddestoelenplukkers uit de buurt. Er wonen een paar Polen bij ons in de straat die ook wel een cantharelletje lusten, recht uit de grond.

Terug thuis met onze mand vol geurige schatten, wordt er vrijwel meteen een pan boter op het vuur gezet en een sjalot gefruit. Olga verwijdert vakkundig de insektjes en slechte stukken. Na een laatste inspectie (zitten er echt geen giftige exemplaren bij) worden ze in de hete pan gegooid. Sissssssss.... Die geur, beste vrienden, die smaak... Een kus van moeder natuur.

Deze pasta met cantharellen maakte ik vandaag klaar met een pakje cantharellen uit de Delhaize. Om alvast in the mood te komen voor het échte werk.

Dit heb je nodig voor 2 personen

200 g pasta naar keuze - zout - een pakje groene aspergepunten, in stukken gesneden - olijfolie - 6 plakjes Tiroler speck (gezouten, gedroogde ham), in reepjes gescheurd - peper - een pakje cantharellen, goed schoongeborsteld - een beetje room - 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie

Zo maak je het

Kook de pasta gaar in zout water. Bak intussen op een zeer heet vuur de aspergepunten kort in olijfolie. Voeg het speck toe en roer nog 1 minuut. Schep uit de pan op een bord. Giet opnieuw een scheutje olijfolie in de pan en bak nu de cantharellen 1 à 2 minuten. Breng op smaak met peper en een beetje zout. Schep het aspergemengsel terug bij de cantharellen en overgiet met een klein scheutje room. Giet de pasta af en meng met de saus. Bestrooi met peterselie en serveer meteen.

TIP: Paddestoelen moet je altijd op een heet vuur bakken, anders laten ze al hun vocht los. Je wilt ze lekker knapperig, niet zompig. Spoel ze daarom liever ook niet af onder water als ze wat vuil zijn. Ze zullen het vocht razendsnel absorberen. Borstel ze schoon met een (ongebruikt) borsteltje waarmee je de afwas doet of schaf je zo'n speciaal paddestoelenborsteltje aan.


Blog Image

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post29