Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gegrilde pompoensoep

SoepPosted by Evelien Rutten Tue, September 09, 2008 12:08:03
Blog Image
"Dertig minuten in een hete oven zorgen voor een waar Assepoester-effect."

Als mensen me vertellen dat ze iets niet lusten, geef ik me nooit zomaar gewonnen. De persoon in kwestie wordt eerst onderworpen aan een spervuur van vragen.

In welke vorm werd het je tot nu toe voorgeschoteld?
Leg dat nog eens in detail uit? HOE was het precies klaargemaakt?
Heb je het al eens op deze manier geproefd?
Heb je het überhaupt al gegeten of ziet het er volgens jou gewoon vies uit?

De culinaire guerillastrijder in mij probeert vervolgens deze persoon van mening te doen veranderen. "Wacht maar tot je MIJN versie van schorseneren/spinazie/bonen hebt geproefd!" Je vraagt je af waarom sommige mensen met een grote boog om mij heen lopen.

Zelf was ik nooit een groot voorstander van pompoen. Zo'n oranje kanjer ziet er geweldig indrukwekkend uit en kan bijna niet anders dan avontuurlijk smaken. Tot je er soep van probeert te maken: flauw, smaakloos, geurloos. Vroeger probeerde ik het euvel op te lossen door het toevoegen van gele paprika, komijn, gember en tomaat. Maar dan kunnen we natuurlijk niet meer spreken over pompoensoep. Dé uitdaging bestond erin een pompoensoep klaar te maken die effectief smaakt naar pompoen, maar je tijdens het eten niet in slaap sust van verveling. De truc? Eerst grillen! Snij de pompoen in stukken, bedruppel ze met olijfolie en bedek met verse kruiden. Dertig minuten in een hete oven zorgen voor een waar Assepoester-effect: van boring as hell naar yummie yummie.


Dit heb je nodig voor een grote ketel soep

1 middelgrote oranje pompoen - olijfolie - een handvol verse takjes rozemarijn - een handvol verse takjes tijm - 8 teentjes knoflook, ongeschild - zwarte peper - grof zeezout - 2 uien, fijngesneden - 2 stengels selder, fijngesneden - 1 stengel prei, fijngesneden - 1 wortel, fijngesneden - 2 liter kippenbouillon (vers of van blokjes: up to you) - 2 laurierblaadjes - nootmuskaat

Zo maak je het
1) Halveer de pompoen en verwijder het binnenste met een lepel. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij in stukken.

2) Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Leg de stukken hierop, naast elkaar. Bedruppel met een ferme scheut olijfolie en strooi de knoflook, rozemazijn en tijm erover. Breng goed op smaak met zwarte peper en grof zeezout.

3) Zet nu 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Schep de stukken pompoen halverwege even om. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen.

4) In de tussentijd heb je in een diepe pan de ui glazig gefruit met de selder, de prei en de wortel.

5) Haal met een lepel het pompoenvlees van de schil en voeg het toe. Knijp de teentjes knoflook (die nu gepoft zijn en zoet smaken) uit door op het schilletje te duwen. Voeg toe aan de groenten.

6) Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Voeg ook de laurierblaadjes toe. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder dan de laurierblaadjes en mix fijn. Is de soep te dik? Voeg dan nog wat water toe en laat opnieuw even opkoken.

7) Proef en breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer eventueel met een toefje opgeklopte room.

TIP: Als je soep maakt met een naam (bv. courgettesoep, tomatensoep, wortelsoep, preisoep...) is het belangrijk dat de verhoudingen kloppen. Gebruik 50 % van de groente die de hoofdrol speelt in je soep. De overige 50 % bestaat uit een mengsel van gelijke delen ui, prei, selder en wortel. Dat geldt ook voor deze pompoensoep.

Blog Image

  • Comments(13)//www.evelienkooktlekker.be/#post28