Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Vlaams stoofvlees

VleesPosted by Evelien Rutten Wed, September 03, 2008 23:35:35
Blog Image

Ik ben een blij kind met goede intenties. Meestal vrolijk, een tikkeltje naïef en immer optimistisch. Af en toe wordt deze staat van 'bliss' echter afgewisseld met de brute, harde realiteit. Zoals vandaag. Rond de middag werd ik overmand door droefheid. Met mijn haren wapperend in de herfstwind wandelde ik op een bepaald moment toevallig voorbij een kerkdeur. De geur van wierook en het branden van kaarsjes maken mij meestal rustig, dus probeerde ik de metershoge houten deuren open te duwen. Let me in! Het huis van God was echter gesloten. Waar is die man als je 'm nodig hebt? En sinds wanneer hebben kerken openingsuren???

Op zo'n momenten zit er maar één ding op: luide muziek ("Vergeet Barbara" van Will Tura: het blijft een topper) en koken. Het maakt niet uit voor wie: als het maar in grote hoeveelheden is. In mijn koelkast stond alvast een pan stoofvlees die ik eergisteren al had klaargemaakt, klaar om vandaag op te eten. Hét gerecht bij uitstek om vriendschappen te herstellen en je te verzoenen met rare wendingen in het leven. Om drie uur in de namiddag belde ik Tuchila. Of ze al plannen had voor het avondeten. Gelukkig had ze die nog niet gemaakt, maar er moest wel voor vijf hongerige volwassenen gekookt worden. Enter Rutten. "Tuchila, doe niks, ga zeker niet naar de winkel, ik kom eraan."

Aldus geschiedde.

Om 5 uur stormde ik bij haar binnen met mijn stoofvlees en een hele zak andere ingrediënten. Een uur later leek het of Gustav was langsgeweest in haar keuken, maar de mensen waren content. Allemaal Nederlanders, dus dan moet er ook altijd even worden gediscussieerd over het verschil tussen Vlaamse stoverij en Nederlands "draadjesvlees". Welk gerecht zou u verkiezen? Juist.

Dit heb je nodig voor 1 kilo Vlaams stoofvlees (echt mijn allerbeste versie!)

1 kilo biologisch runderstoofvlees - peper - zout - boter - olie - 2 grote uien, in ringen gesneden ) - 1 flesje trappist van Westmalle - een bokaaltje kalfsfond van Lacroix (bij Delhaize staan die bij de kruiden) - een snee brood, ruim besmeerd met mosterd - 2 laurierblaadjes - 4 takjes tijm - 1 kruidnagel - peper - zout

Zo maak je het

1) Snij het zichtbare vet van het vlees. Snij het vlees verder niet in te kleine stukken. Dat deed ik vroeger, nu niet meer, veel sappiger resultaat. Bestrooi met veel peper en zout en masseer dit in het vlees.

2) Verhit boter met een scheutje olie in een braadpan. Bak de stukken vlees nu als biefstukjes: NIET ALLEMAAL TEGELIJK in de pan gooien. In kleine porties, snel en hevig aanbakken tot ze aan alle kanten bruin zijn. Hierdoor hou je het vocht in het vlees en blijft het sappig. Als je -zoals ik ooit deed- de hele mikmak tegelijk in de pan gooit, koelt die meteen af en zakt de temperatuur. Het vlees gaat dan al zijn vocht afgeven en beginnen koken. Dat wil je dus NIET. Schep de gebakken stukjes vlees in de pan waarin je straks het stoofvlees gaat laten pruttelen. Ideaal is een gietijzeren pan (bv. van Le Creuset) met deksel.

3) Bak nu de uiringen goudbruin in dezelfde braadpan (gewoon erin doen, niet eerst uitwassen of zo!). Schep ze bij het vlees.

4) Giet het volledig flesje bier in de braadpan en roer alles los. Giet dit bij het vlees en de uien. Voeg nu ook de kalfsfond toe. Breng aan de kook.

5) Leg de snee brood met mosterd bovenop het vlees. Die zal helemaal wegkoken en straks zorgen voor een mooi gebonden saus.

6) Voeg nu ook de laurierblaadjes, de tijm en de kruidnagel toe. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes 3 uur sudderen. Roer af en toe.

OPMERKING: ik doe dit zelfs op een doordeweekse avond, na het avondeten. Je hebt hier geen omkijken naar! In de tussentijd doe ik de was, check ik mijn mails, kijk ik tv, lees ik droevige gedichten...

7) Doe het deksel van de pan en laat de saus nu inkoken tot je een mooie, smeuïge, glanzende saus hebt. Breng nu pas op smaak met peper en zout (omdat de saus moet inkoken, heb je voordien geen idee of je te veel of te weinig peper en zout hebt gebruikt).

OPMERKING 2: er wordt ook soms iets zoets toegevoegd aan stoofvlees, zoals peperkoek. Persoonlijk hou ik daar niet van, maar als je dit wilt doen, doe het dan ook helemaal in het begin.


  • Comments(8)//www.evelienkooktlekker.be/#post25