Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Cake met rozijnen, walnoten en appel

ZoetPosted by Evelien Rutten Mon, November 05, 2012 05:42:22

Oh. My. God. Heb ik een gewéldige cake ontdekt of wat?! Op de redactie van Flair zeggen ze wel eens dat we de recepten in de Lekker-rubriek niet te moeilijk moeten maken, want de lezeressen zijn jong en "hebben wel wat beters te doen dan uren in de keuken te staan". Dat mag dan wel zo zijn, maar als je een oproep plaatst voor een paar goede cake-recepten krijg je toch een soort culinaire uppercut. Die jonge twintigers koken dus wél. Het heeft iets te maken met generatie Y, die in tegenstelling tot de dertigers terug zin hebben in zelfmaakgedoe (rokjes, anyone?) en niet terugdeinzen van een paar uur quality time in de keuken. Van het moment dat ik de oproep op Facebook had gezet, rolden de cake-recepten binnen. Van wortelcake tot simpele viervierdes, allemaal zeer verleidelijk. Drie recepten werden bekroond met een plaatsje in het blad: een perencake, een carrotcake en een walnoten-rozijnen-appelcake.
Na de fotoshoot bleef ik achter met die laatste, een topper van Kim Joos uit Sint-Niklaas. En boy. Was ik plots populair! Iedereen die hier over de vloer kwam, kreeg ik een plakje aangeboden en was instantly addicted. Het is niet van mijn gewoonte om iets vaak opnieuw te maken, maar ik heb deze cake op twee weken tijd inmiddels vier (!) keer opnieuw gemaakt. En elke keer is 'ie gelukt.
Smaakgewijs is het een perfect harmonieuze samensmelting van al het goede wat de herfst te bieden heeft. Het licht zoet-zurige van de appel. De crunch van walnoten. Het hartige van de rozijnen. Het aromatische van kaneel. Vermoedelijk kun je eindeloos variëren met de smaken (Ik denk gedroogde veenbessen en abrikozen. Ik denk peren en pruimen. Ik denk hazelnoten en pecannoten. Ik denk nootmuskaat)

Absoluut een blijver in mijn repertoire, goed voor uren fijn kijkplezier (ah ja, gehurkt voor de oven. Wat anders)

Cake met appeltjes, rozijnen en walnoten

Voor 1 cake (± 10 porties)

4 eieren – 250 g zelfrijzende bloem – 250 g suiker – 250 g boter (op kamertemperatuur) – 1 eetlepel melk – 1 zoete appel (bv. Pink Lady) – 70 g walnoten, in stukjes – 1 theelepel kaneel – een handje donkere rozijnen – 2 zakjes vanillesuiker

Zo gemaakt

Klop de eieren schuimig met de suiker (10 minuten). Voeg dan de boter toe en meng goed. Boeg dan de bloem toe en de melk. Schil de appel en snij ze in blokjes. Voeg ze met de walnoten, de kaneel, de rozijnen en de vanillesuiker toe aan de cake. Meng alles grondig. Beboter een cakevorm en bestrooi deze met bloem. Klop de bloem eruit. Schep het deeg erin. Laat de cake minstens 1 uur bakken op 180°C. Check met een satéprikker of de cake gaar is (de prikker moet er droog uit komen).  • Comments(14)//www.evelienkooktlekker.be/#post200