Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

De blik strak vooruit

VleesPosted by Evelien Rutten Wed, June 27, 2012 15:17:27

Wie zegt dat ge een plafond nodig hebt om gelukkig te zijn? Steven, Hera en ik doen het prima, zo zonder. Terwijl ik deze woorden typ, zit ik in een voorlopig zeteltje in de zithoek. Ik kijk naar de houten balken boven mij en door de kieren heen zie ik het licht in onze badkamer, of wat daarvoor moet doorgaan. Ik leef, ik adem, er staat een tas nespresso volluto naast mij en ik heb net een Penny Wafer gegeten.
Iedereen zit weleens in zo’n fase van fucking-hell-ben-ik-nu-plots-aan-het-verbouwen-of-wat?! Gewoon dag per dag nemen en hopen dat ge toekomt met uw centen. Meer kunt ge niet doen.
Af en toe steek ik mijn kop even in het zand en ga ik leuke dingen doen met Hera. Met al die kommer en kwel over ons huis, zouden we bijna vergeten dat we op 500 m van de Schelde wonen. Heb ik al gezegd dat daar een ouderwetse veerboot heen en weer vaart tussen onze oever en die van Bazel? Man, zo romantisch dat dat is. En Hera kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik haar gisteren van de crèche ging halen, beslisten we impulsief dat we nog eens met de boot moesten gaan varen. Dat kan nu, dus doen we dat ook. Eerst een appelsapje drinken bij het cafeetje, dan inschepen. Binnen de drie minuten ben je aan de overkant, maar dat doet er niet toe. Die drie minuten dat Hera en ik met de wind in onze haren als echte schippers in de verte over het kolkende water heen staren (die boot maakt nogal een vaart!) en ik haar voorzichtig zie glimlachen, weet ik dat er in haar hoofd herinneringen gevormd worden die nooit zullen verdwijnen. (“Ik ging vroeger met mijn mama na ’t school eerst op café en dan met de boot varen.”)
“Dag bootje,” zei ze zachtjes terwijl we na terugtocht weer naar huis wandelden. “Daag.”

De tijd van afhaalchinezen en opwarmmaaltijden is ook voorbij. Ik voel zelfs weer een sprankeltje creativiteit ontluiken. Gisteren maakte ik een stoofpotje met kip, sherry, aardappelen, tuinbonen en olijven. Toen Steven ervan proefde, vroeg hij waar ik het recept vandaan had gehaald. “Zelf bedacht,” antwoordde ik trots.

Het komt allemaal wel weer goed.

Stoofpotje van kip met tuinbonen en olijven
Voor 4 personen
8 kippendijfilets – olijfolie – peper – zout – 3 à 4 sjalotten, gepeld – 3 tenen knoflook, gepeld - een scheut sherry – 2 gele tomaten, in blokjes (koos ik voor de kleur, had geen zin in een tomaterig uitziend stoofpotje ) – 2 dl kippenbouillon - 4 grote aardappels, geschild en in blokjes - een handvol gedopte tuinbonen (eventueel uit blik, maar vers veel lekkerder uiteraard) – een handvol olijven – een takje rozemarijn – een takje tijm – 2 laurierblaadjes – peterselie, munt en koriander

Zo maak je het
Bak de kip mooi bruin aan in olijfolie. Breng goed op smaak met peper en zout. Voeg de sjalotten en de knoflook toe en laat even meegaren. Ik laat look en sjalotten heel, vind dat precies wel kunnen in dit gerecht. Overgiet met de sherry (of witte wijn, maar laat me even een lans breken voor sherry: bewaar die fles in de koelkast en drink ervan op een zonnige dag: ge waart vergeten hoe lekker dat dat eigenlijk is! Het perfecte aperitief!).
Laat de sherry helemaal wegkoken en voeg dan de tomaten en de bouillon toe. Breng aan de kook en voeg dan de aardappels, de rozemarijn, de tijm en de laurierblaadjes toe. Laat 20 minuten zachtjes garen en voeg dan de tuinbonen en de olijven toe. Proef en breng op smaak met peper en zout. Bind de saus eventueel een beetje met maïzena express (ja, ik heb dat in huis. So sue me). Voeg dan de fijngesneden peterselie, munt en koriander toe en serveer meteen. Ik gaf er groene asperges met kerstomaatjes bij (asperges kort koken, afgieten, terug in de pot doen met de gehalveerde kerstomaatjes en een scheutje olijfolie, peper en zout).
(Hera wacht tot de boot vertrekt)

  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post199