Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Artisjok deluxe

GroentenPosted by Evelien Rutten Thu, May 10, 2012 16:05:01

Nog geen twee weken geleden waren Steven en ik voor het eerst in twee jaar nog eens alleen op reis. Vier dagen Berlijn, zonder het kind. We hebben haar gemist, zeker wel, maar toch... Wat een magnifieke stad! En zo goedkoop dat het daar is! Voor 5 euro hebt ge een degelijk hoofdgerecht. Niet dat we weinig geld hebben opgedaan, oh nee. Zo'n Koreaanse noedelsoep is goed als ge om 8u naar de opera gaat (Tosca, in ons geval) en snel snel iets gegeten wilt hebben. Maar als er tijd is, tafelen we liever een beetje uitgebreider. Steven had zijn zinnen gezet op Florian, een restaurant dat tot in de New York Times was gerecenseerd. Met recht en reden, want het is daar dik in orde. Ze serveren hedendaagse gerechten die een beetje schipperen tussen Duits én Frans. Ik at er als voorgerecht een volledige artisjok. Het was lang geleden en ik had er nog eens zin in. Het werd een fantastische avond die eindigde met mij en Steven zielsgelukkig samen aan de toog van een bruine kroeg.

Voor een artisjok moet je de tijd nemen. Je krijgt een ondoordringbare groente op je bord die je blaadje na blaadje moet ontmantelen. Aan de onderkant van elk blaadje zit in een minieme, haast verborgen vlezige kant die je al zuigend moet opeten. De rest van het blaadje mag je weggooien. In combinatie met een zurige vinaigrette benadert deze groente in mijn ogen de perfectie. Het is een geweldig aperitiefhapje ook: je gasten zijn er wel even mee bezig en het vult nauwelijks, zodat er nog plaats is voor een voor- en hoofdgerecht. Wie volhoudt en alle blaadjes afpelt, wordt beloond met het verrukkelijke hart. Even het oneetbare 'stro' verwijderen en je kunt smullen van deze heerlijke delicatesse met subtiele nootsmaak. Nu de artisjok terug in mijn systeem zit, zie ik hem ook weer liggen in de supermarkt. Gisteren maakte ik een grote schaal groene groenten, waaronder twee artisjokken, groene asperges en boontjes. De vinaigrette was op basis van zelfgemaakte mayonaise, limoensap en kruiden. Verder heb je niet veel nodig. Buiten een enthousiaste tafelgenoot die er niet voor terugdeinst om net zoals jij met de handen te eten. Hoe sensueel is dat wel niet?!


Groene groentjes met limoendressing

Voor 2 personen
2 artisjokken, verwijder de stelen - 2 laurierblaadjes - enkele peperbolletjes - karwijzaad of komijnzaad - zout - een bosje groene asperges - een handvol groene boontjes
Voor de limoendressing: 1 eierdooier - 1 afgestreken eetlepel Dijon mosterd - 1 dl arachideolie - het sap van 1 limoen - een handvol verse kruiden (munt, peterselie en koriander - 1/4 Spaans pepertje, fijngesneden - 1/4 rode ui, fijngesneden - peper - zout - 1 theelepel piment d'espelette of paprikapoeder - 1 theelepel venkelzaad, gemalen

Zo maak je het
Doe de artisjokken in een grote pan water tot ze helemaal onderstaan. Voeg laurier, peperbolletjes, zout en karwijzaad toe. Laat ± 30 minuten koken (check met een keukenmesje of je in de onderkant kunt snijden, die moet mals zijn). Laat ze dan even uitlekken met de opening van de blaadjes naar beneden.
Schil de onderkant van de groene asperges en breek de harde uiteindes eraf. Kook ze beetgaar in zout water en spoel meteen overvloedig in koud water (om de mooie kleur te behouden). Maak de boontjes schoon en kook ze op dezelfde manier als de asperges. Alle groenten mogen lauw of afgekoeld zijn.
Maak de limoendressing. Roer de dooier los met de mosterd in een kommetje. Giet er al roerend de olie bij tot je een gebonden mayonaise hebt. Voeg alle andere ingrediënten toe. Serveer bij de groenten.




  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post192