Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Pasta all'arrabiata

Pasta/risottoPosted by Evelien Rutten Sun, November 07, 2010 09:37:12


Ik heb zo'n 300 kookboeken en minstens 200 exemplaren van kooktijdschriften, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit een recept voor 100% naar de letter heb nagemaakt. Steven vindt dat bizar. "Zo blijf je altijd dezelfde dingen maken en leer je niets bij!" Hij heeft een punt natuurlijk. Het beste voorbeeld is pastasaus: ik ben dol op pikante tomatensaus en noem elke creatie in die richting voor het gemak "pasta all'arrabiata". Letterlijk vertaald betekent dit "kwade saus". Het is een Italiaanse klassieker, zoals pasta puttanesca. Ik bestel het graag in Italiaanse restaurants, omdat het een goede graadmeter is voor de kwaliteit van het restaurant. Het is zo eenvoudig, dat je er al snel de mist mee kan ingaan. Soms krijg je een bord penne met pikante rode saus zonder meer. Geen smaak, enkel pikanterie waar je een rood hoofd van krijgt en drie liter water bij moet drinken. Een andere keer komt er een saus met diepgang, waar je verschillende lagen in proeft. Pikant, ja, maar ook verse kruiden, een beetje wijn, knoflook... rustig roerend samengesmolten tot een perfect homogeen smakende saus. Gisteren zat ik te lezen in mijn Joods-Italiaans kookboek en daar vond ik eindelijk een recept voor arrabiata dat me kon boeien. Ik besloot het letterlijk na te maken, maar daar ben ik uiteraard niet in geslaagd. Ik kon niet anders dan er mijn eigen twist aan geven. Het resultaat was verbluffend. Ongelooflijk dat je met zo weinig ingrediënten zo'n zalige saus kunt maken. Het was pikant, ja, maar niet té. De keuze van tomaten is volgens mij ook cruciaal. Uiteraard kun je een blikje gepelde tomaten nemen, niks mis mee. Maar ik koos voor de ' Sweet Pink' tomaten. Ze zijn rozer dan onze tomaten en komen oorspronkelijk uit Japan. Ze zijn gekweekt om "umami" te smaken. Je weet wel, naast zuur-zout-zoet-bitter is dat de vijfde smaak die best omschreven kan worden als "hartig" (Je kunt ze kopen bij Delhaize). De toevoeging van ansjovis kan je misschien afschrikken, maar ik beloof dat je er uiteindelijk niets van merkt. Ik serveerde mijn pasta met een kalfskotelet (die ik gemarineerd had in rozemarijn, tijm, citroenschil, knoflook en olijfolie).

Voor 4 personen
6 Sweet Pink tomaten - 1 dl olijfolie - 1 gedroogd rood Spaans pepertje - 1 theelepel grof zeezout - de naaldjes van 1 takje verse rozemarijn - 2 takjes verse tijm - 2 blaadjes salie - 1/2 theelepel gedroogde oregano - 2 grote tenen knoflook - 6 ansjovisfilets (opgelegd in olijfolie) - 1 dl rode wijn - 400 g pasta

Zo maak je het
Breng een grote pan water aan de kook. Verwijder de groene steeltjes van de tomaten en maak aan de onderkant met een scherp mes een kruisvormige insnijding. Dompel de tomaten elk 15 seconden onder in kokend water en leg ze dan meteen in een kom ijskoud water. Verwijder de schillen, die nu heel gemakkelijk zullen loskomen. Snij elke tomaat in 4 partjes en verwijder met een keukenmesje alle pitjes en zaadlijsten. Snij de partjes tomaat in blokjes (of prak ze fijn met een pureestamper).
Giet de olijfolie in een pannetje met dikke bodem. Verhit op een matig vuurtje. Voeg het verkruimelde Spaans peperjte toe met het zeezout. Snij de rozemarijn, de tijm en de salie zo fijn als je kunt. Super fijn dus, er mogen geen grote stukjes meer zijn. Voeg ze toe aan de olie met de oregano. Voeg dan de knoflook en de ansjovis toe. Prak deze in de olie met een vork tot ze helemaal uit elkaar zijn gevallen. Ze zullen uiteindelijk smelten in de saus.
Laat even sudderen, maar zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt.
Ovvergiet met de rode wijn en laat deze bijna volledig wegkoken.
Voeg dan de tomatenstukjes toen en laat zonder deksel op de pan ± 30 minuten sudderen, zodat de saus mooi kan inkoken.
Kook de pasta gaar, giet af en meng met de saus.
Als je te veel saus hebt, kun je die makkelijk nog enkele dagen bewaren in een potje.

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post183