Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Gewoon quiche

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sat, November 06, 2010 11:49:50
Vorige week mochten de drie finalisten van Masterchef (BBC) een dag koken in het beste restaurant ter wereld. Dat is niet langer El Bulli, maar het Deense Noma. De bekroonde chef heeft er zijn handelsmerk van gemaakt om uitsluitend te werken met lokale producten. Op het bord verschijnen kruiden en planten die bijeengeplukt zijn op het strand. De presentatie is enorm vernieuwend, frivool en fris. Kleine schilderijtjes die niet enkel op borden worden gepresenteerd, maar ook op stenen bijvoorbeeld. Ik had er natuurlijk al over gelezen, maar ik had nog nooit beelden gezien van hoe het er in die keuken aan toe gaat. Ken je het gevoel, als je begint te beseffen dat je verliefd bent? Een wee gevoel in je maag, gejaagd, opgewonden. Ik realiseerde me hoe weinig ik eigenlijk kan. Ik bedenk wel eens iets, maar je kunt me echt geen vernieuwer noemen. Die creativiteit ontbreekt me totaal. Ik zou zo graag leren, mezelf verder ontplooien. Mijn eigen stem vinden in de keuken. Dat gaat natuurlijk nooit lukken, tenzij ik mijn job en sociaal leven opgeef en voortaan enkel nog in de potten en pannen ga roeren. De vraag is: wil ik dat wel? Ik heb nu eenmaal gekozen voor mijn gezin. En dat vraagt zo veel energie dat het sterrenkoken er voor mij wel nooit zal inziten. De voorbije week was mijn dochter zo ziek dat ze meer dan een kilo vermagerde. Dat is zeer veel, als je maar 7,5 kilo weegt. Ze hongerde zichzelf uit door elke vorm van voedsel te weigeren. Op zo'n momenten krijgt eten weer haar oorspronkelijke betekenis: calorieën innemen om in leven te blijven. Inmiddels gaat het beter, maar ik heb toch mijn toevlucht moeten nemen tot onorthodoxe methodes. Kind & Gezin zou niet kunnen lachen met chocomelk in de papfles, vermoed ik. Of een stuk witte chocolade om op te sabbelen. Ach ja, vanaf volgende week schakelen we wel weer over op fruitpapjes en geplette patatjes. In de tussentijd probeer ik haar smaakpapillen te prikkelen met lekkere geuren. Een quiche in de oven bijvoorbeeld. Simpele, ouderwetse eenvoud. Geen zalfje, streepje of torentje op het bord kan daar tegenop.

Voor 1 quiche
een pak uitrolbaar bladerdeeg - 3 stengels prei - 1 broccoli - een pakje wilde gerookte zalm - 4 eieren - 2 dl room - een kopje geraspte gruyère - peper - zout - nootmuskaat

Zo maak je het
Het probleem met de meeste quiches is dat ze veel te vochtig zijn. Je kunt echt een verschil maken door deze tips toe te passen.

1) Haal het bladerdeeg 20 minuten op voorhand uit de koelkast, anders kun je het moeilijk uitrollen. Verwijder het bakpapier dat eronder zit niet. Leg het bladerdeeg in een taartvorm die wat dieper is (4 à 5 cm). Vouw de randjes op naar binnen, maar zorg ervoor dat ze nog steeds boven de rand van de taartvorm uitkomen. Je kunt het deeg even voorbakken, dan weet je zeker dat de bodem niet vochtig is straks. Ofwel denk je foert, ik neem het risico. Meestal zeg ik foert, maar als je het toch wilt voorbakken, bedek het deeg dan met bakpapier en giet er een bodempje gedroogde erwten in (of mais, of bonen, of speciale bakparels die hiervoor dienen). Bak de bodem op deze manier 15 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Verwijder daarna het bakpapier met de vulling.

2) Snij de bovenkant (donkergroen) van de stengels prei. Halveer ze in de lengte en spoel ze grondig onder koud stromend water. Meestal zit er modder en zand tussen de verschillende laagjes. Laat goed uitlekken en snij de prei dan in dunne plakjes. Verhit boter in een pan en bak de prei kort aan. Ze moet niet bruin worden. De bedoeling is dat de prei haar vocht een beetje loslaat. Dat zou anders in de quiche terechtkomen, en voor je het weet is 'ie toch soggy. Laat de prei uitlekken in een vergiet. Druk al het vocht eruit. Verdeel de prei vervolgens over de bodem van de taartvorm.

3) Breng een diepe pan water aan de kook. Voeg een eetlepel zout toe. Snij de broccoli in roosjes en kook ze 2 minuten. Giet af en spoel meteen met koud stromend water, zodat de broccoli stopt met koken. Ze zal op deze manier ook mooi groen blijven. Laat de broccoli ook goed uitlekken.

4) Snij de wilde gerookte zalm in reepjes. Ik kies altijd voor wilde zalm omdat die niet zo vettig is en véél meer smaak heeft dan de gekweekte brol. Verdeel de broccoli en de zalm over de prei.

5) Klop in een kom de eieren los met de room. Voeg de geraspte kaas toen en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Giet dit mengsel in de taartvorm.

6) Zet de quiche ± 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de vulling gaar is. Serveer met een slaatje.

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post182