Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Een fantastisch visrestaurant

Evelien gaat op restaurantPosted by Evelien Rutten Sat, October 23, 2010 10:32:49
De eerste 36 jaar van mijn leven was het één en al à l'improviste. Vier keer per week op restaurant, reisjes, etentjes bij vrienden. Het kon allemaal, altijd, op elk moment van de dag. Met de komst van onze dochter kwam er veel liefde in huis, maar het betekende ook het einde van een tijdperk. Mensen zonder kinderen zeggen dan: "neem een babysit." Maar wist ik veel dat er een soort babysitmaffia bestaat?! Wie een goede heeft gevonden, wil het telefoonnummer niet geven. No way. Je zou zeggen: vraag een vriend of vriendin om op haar te letten. Maar als je halverwege de 30 bent, heeft zowat iedereen in je omgeving ofwel zelf kinderen, ofwel een bloeiende carrière. Familie dan? Allemaal goed en wel als je onder je eigen kerktoren bent blijven wonen. Maar in mijn geval moet ik enkele provincies doorkruisen om een bloedverwant te vinden die op dat moment niet zelf enkele koters in bed steekt. Gelukkig heb ik zeer lieve schoonouders die af en toe (ze hebben zelf ook nog een leven) op haar willen passen. Eén keer per week, meerbepaald. En reken maar dat Steven en ik daar gebruik van maken!

Gisterenavond stapten we over de vismarkt in Brussel. Nergens gereserveerd, hopend op één vrij tafeltje. Het werd La Marie Joseph, waar je niet eens KUNT reserveren! Wat een geweldig concept. Wie eerst komt, eerst maalt. Steven had al horen waaien dat dit het beste visrestaurant uit de buurt is, dus het moest geprobeerd worden. Ken je het gevoel? Je komt ergens binnen en alles is goed. De temperatuur, de kleur op de muren, de mensen. Zo was het bij La Marie Joseph. Ik ben het gewend om in Antwerpen op restaurant te gaan, waar de obers je negeren met een air van "eigenlijk ben ik mode-ontwerper en jij ziet er niet goed genoeg uit voor deze hippe tent" en waar het eten gepresenteerd wordt op prachtige borden, maar nergens naar smaakt. Bij La Marie Joseph werken enkel professionele obers die geen andere carrière beogen. Ze zijn goed in wat ze doen en ze doen het graag. Met de glimlach. Alleen al voor die vriendelijke ontvangst zou je Antwerpen willen inruilen voor Brussel. We gingen zitten en kregen meteen een kommetje gezouten chips. Lijkt banaal en een beetje voetbalkantine-achtig, maar deze chips, dames en heren, zijn huisgemaakt. De perfecte, verslavende crunch. Je wil meteen de hele kom die verleidelijk op de toog staat, maar houdt je in en leest de menukaart. Je ziet gerechten staan die je ook tegenkomt op de menukaart van Colmar en het restaurant in de Makro: kabeljauw met choronsaus, tomaat-garnaal, mixed grill van vis. Het zijn gerechten die in theorie geweldig smaken, maar de meeste restaurants gebruiken zo veel short cuts dat het toch altijd weer een zootje is. Je hoopt altijd zo hard dat het lekker is, maar dat is het nooit. Op hoop van zegen bestelde ik een tomaat-garnaal en Steven een mosselsoepje. Als hoofdgerecht koos ik voor Fish & chips en Steven de mixed grill.
En wat denk je? Alles was zoals het moest zijn. Eenvoudige kost, maar dan de beste versie die er bestaat. De mayonaise? Huisgemaakt. De garnalen? Vers gepeld. Ga zo maar door. Alles klopte. Toen ik bij mijn hoofdgerecht de frietjes proefde, stond ik versteld. Zo goed had ik ze misschien tien jaar niet meer gegeten. Hier word ik dus blij van. Geen liflafjes, geen zalfjes, geen torentjes. Gewone, degelijke kost zoals onze grootmoeders het bedoeld hadden. Bij La Marie Joseph zit de perfectie in de eenvoud. Het is het soort restaurant waar je naar op zoek gaat als je aan de kust bent, maar nooit vindt. We hadden graag nog een dessert geproefd, maar dat was onmogelijk. We hadden zo veel gegeten dat er geen kruimel meer bij kon... Het is niet echt goedkoop (136 euro voor 2 personen, incl. aperitief, wijn en koffie) maar dat stoorde me niet. Voor zulke kwaliteit ben ik bereid nog veel meer te betalen.

la Marie Joseph
Brandhoutkaai 47
1000 Brussel
02 218 05 96
www.lamariejoseph.be

  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post179