Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Cupcakes met frambozen

ZoetPosted by Evelien Rutten Wed, October 06, 2010 16:50:11

"Jij hebt een droomjob!" hoor ik mensen vaak zeggen. "Je mag koken én erover schrijven!" Dat klopt. Het is geweldig om bezig te zijn met je grote passie en er nog voor betaald te worden ook. Ik heb ooit een half jaar in de bumperhal van Ford Genk gestaan om mistlampen in te bouwen en weet dus hoe het is om écht te moeten werken voor je geld. Noeste, zware arbeid waarvan je fysiek aftakelt. Toch voelde het dit weekend aan alsof ik opnieuw in een fabriek was beland. Op maandag stond er een fotoshoot op mijn planning waarbij ik de volgende gerechten moest klaarmaken: macarons, chocolademuffins met glazuur, broodpudding, appelbollen in zanddeeg, 3 cocktails en 9 (!) sauzen. Dat allemaal tussen 9u 's morgens en half 6 's avonds, want daarna moet ik Hera ophalen in de crèche. Je weet op voorhand dat het met zo'n dichtgeplamuurde agenda nooit gaat lukken, dus begin je er al aan op zaterdagmiddag en ga je gewoon door op zondag. Drie dagen aan een stuk oven in en uit, afwassen, kloppen, roeren, mengen... Als je denkt dat ik op maandagavond met de voetjes omhoog in de zetel kon gaan liggen, vergeet het. Een week geleden werd mij namelijk gevraagd of ik voor een feestje met mijn collega's 50 cupcakes kon maken. Liefst roze. Tegen dinsdag. Dus toen ik de hele fotoploeg had buitengewerkt en ik met Hera op de arm de chaos aanschouwde in de keuken, moest ik weer helemaal opnieuw beginnen. Ik koos voor frambozencupcakes met frambozen uit de diepvries. Je proeft nauwelijks het verschil met verse frambozen en ze kosten stukken minder. Voor het felroze fluoglazuur, dat er erg Disney uitziet, gebruikte ik geen kunstmatige kleurstoffen, maar wel frambozencoulis. De smaak is ongelooflijk: heerlijk vers en fris. De cupcakes waren een groot succes bij mijn collega's en ik MOEST het recept op mijn blog zetten. Bij deze! Het komt uit het boek "Cupcakes" van Janet Smith (uitgeverij Terra).

Cupcakes met frambozen
Voor 12 cupcakes
200 g verse frambozen of uit de diepvries (ontdooid) - 2 eetlepels poedersuiker - een scheutje citroensap - 150 g zachte roomboter - 150 g kristalsuiker - 2 eieren, losgeklopt - 1 theelepel vanille-essence - 125 g zelfrijzend bakmeel - 75 g bloem - een scheutje melk
Voor het glazuur: 200 g poedersuiker - een beetje van de frambozencoulis

Zo maak je het
Mix de frambozen glad en druk ze door een zeef, zodat er geen pitjes meer inzitten. Meng de frambozencoulis met het poeder suiker en citroensap. Zet opzij.
Klop in een kom de boter smeuïg. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het mengsel licht van kleur is. Blijf kloppen en voeg de eieren en de vanille essence toe.
Zeef in een andere kom het bakmeel en de bloem. Zeef dit mengsel opnieuw, maar nu boven de kom met de boter. Giet de melk erbij en meng tot een beslag dat van de lepel glijdt als je het boven een kom houdt.
Zet 12 papieren muffinvormpjes in een metalen muffinvorm (of als je er een hebt van zes, zoals ik, doe het dan in twee keer).
Schep in elk papiertje een dikke eetlepel beslag. Schep hierop een eetlepel van de frambozen en dek af met opnieuw een eetlepel beslag. Bewaar een beetje coulis voor het glazuur.
Meng het beslag in elk papiertje met de frambozencoulis tot je een gemarmerd effect hebt, gebruik hiervoor de punt van een scherp mes.
Zet 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
Haal ze uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Maak dan het glazuur. Zeef de poedersuiker in een kom. Voeg 2 eetlepels (lijkt weinig, maar trust me!) van de coulis toe en meng tot een papje. Misschien moet je een extra lepel coulis toevoegen, maar het is niet de bedoeling dat het te vloeibaar wordt.
Bestrijk de afgekoelde cupcakes met dit beslag, werk eventueel af met eetbare versierinkjes en laat opstijven. Binnen een half uur is het glazuur hard.



  • Comments(7)//www.evelienkooktlekker.be/#post176