Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Zachtgekookt

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Sat, October 02, 2010 12:37:31

Béarnaisesaus?
Check. Kan ik maken.

Soufflé?
Kinderspel!

Een gepocheerd ei?
Lukte vanaf de eerste poging.

Een zachtgekookt eitje?
...

Hallo Evelien? Een zachtgekookt eitje?
...

Oké. Ik beken: ik kan geen zachtgekookt ei maken.
Het is het zwarte gat in mijn keuken. Elke zondagochtend opnieuw zet ik met de moed der wanhoop een pan water op het vuur en haal ik twee eitjes te voorschijn. Pas op, ik heb alles al geprobeerd: eitjes in de koelkast bewaren, eitjes uit de koelkast bewaren. Eitjes in koud water leggen, eitjes in kokend water leggen. Azijn in het water. Zout in het water. Vier minuten koken. Vijf minuten koken.

Maar. Het. Lukt. Niet.

Ofwel heb ik een volledig slijmerig ei, ofwel een semi-hardgekookt ei met een vermoeden van wat ooit een vloeibare dooier was.
Steven zegt dat ik het maar gewoon moet opgeven. Dat het er niet inzit voor mij, zo'n zachtgekookt ei. Of dat we een eierkoker moeten kopen met een geluidssignaal. Maar dat vertik ik. Dat is valsspelen. Er moet toch een methode zijn die altijd lukt?!
Gelukkig heb ik een fantastische schoonvader. Vorige week kwam hij bij ons op bezoek. Het was zondagmiddag, een uur nadat er zich weer eens een zachtgekookt drama had afgespeeld. Hij luisterde aandachtig naar mijn klaagzang en vertrok vervolgens naar huis. Drie dagen later zag ik hem opnieuw, in zijn eigen keuken. Op een wit porseleinen bordje lagen drie eitjes. "Evelien, ik heb het gevonden!" Blijkbaar was hij aan het experimenteren geslagen met een thermometer, eitjes uit de koelkast en eitjes op kamertemperatuur. "Er is maar één manier, Evelien. Laat het water opwarmen tot 80° en leg de eitjes (op kamertemperatuur) in het water. Wacht dan tot het water écht kookt, met bubbels, en laat ze er vijf minuten in liggen." Ik moet bekennen dat ik het zelf nog niet getest heb, dus ik weet niet voor 100 % zeker of het klopt. Maar dat doet er niet toe. Want kent u iemand die zulke dingen voor u uitzoekt? Zo maar? Gratis en voor niks? Noem me een zachtgekookt ei, maar dat is voor mij familie.

  • Comments(11)//www.evelienkooktlekker.be/#post175