Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Lasagne met ballen

Uit de ovenPosted by Evelien Rutten Sat, September 25, 2010 20:50:44

Weet je wat ik tot nu toe het meeste miste, met zo'n baby en al? Je zou denken dat het de drank is. Maar die ondeugd heb ik inmiddels ruimschoots ingehaald. En weet je wat? Het doet me niks meer, met een misselijkmakende kater 's ochtends een omelet staan bakken en cola drinken. Geef mij maar driekwart fles wijn, netjes verspreid over een hele avond. Een beetje "loecht in de kop", zonder de neveneffecten. Of laat op stap gaan, nog zoiets. Mij zogenaamd keihard amuseren op de dansvloer, tot half zes in de ochtend. Laat het zijn! Ik ben gans gelukkig als ik om 11 uur 's avonds met de Humo of de Delicious in bed mag kruipen. Enkel het geluid van een gezellig slapende baby op de achtergrond. Nee jong. Datgene wat ik het allermeeste miste, ontdekte ik vandaag, was een dagje van pure, saaie, ouderwetse verveling. Opstaan zonder noemenswaardig plan. Geen shopping list. Geen afspraken met vrienden. Geen gerij en geloop. Gewoon een regenachtige dag met een stapel kranten. Een baby die zich amuseert in de box, een man die het nut er niet van inziet om zijn pyjama uit te trekken. Doelloos de kasten open en dicht trekken. Een half koekje eten. Een kwartier later de andere helft. Naar de DVD van The September Issue kijken en je afvragen hoe ernstig je die Anna Wintour eigenlijk moet nemen. Vier tassen koffie drinken. Drie kwartier uit het raam staren naar de tieners uit de buurt die één of ander dansje oefenen. Je beseft pas hoe zalig het is om niets te doen te hebben, als je altijd iets te doen hebt.

Het was de ideale dag voor een ovenschotel, nog eens een lekkere lasagne waar we twee dagen van kunnen eten. Ik verwerkte elk stuk groente dat we in huis hadden in de saus. En just for the hell of it besloot ik om geen bolognaisesaus te maken, maar allemaal kleine gehaktballetjes en die als kleine soldaatjes in het gelid over de laagjes te verdelen. Ik kan het niet laten om te denken: zeer kindvriendelijk. Zo dadelijk mag de schaal uit de oven en trekken we een fles wijn open. Hera ligt in bed, het schemert, de dag is bijna ten einde. En morgen, dan zien we wel weer.

Lasagne met ballen
Voor 4 personen
2 uien - 8 stengels bleekselder - 4 wortels - 3 paprika's, in verschillende kleuren - 1 courgette - 3 teentjes knoflook - 2 eetlepels tomatenpuree - 2 blikjes gepelde tomaten - een bosje verse oregano - 1 runderbouillonblokje - peper - zout - 1 eetlepel tijm - 1/2 theelepel cayennepeper - 600 g gemengd gehakt - 2 sneetjes witbrood - een scheutje melk - een ei - ± 8 blaadjes lasagne - 4 sneetjes jonge kaas - een scheutje room - versgeraspte parmezaan

Zo maak je het
Snij de uien fijn en fruit ze glazig in olijfolie. Snij de selder, de wortels, de paprika's en de courgettes in zeer kleine blokjes en voeg ze toe. Laat meebakken. Voeg dan de geperste teentjes knoflook en de tomatenpuree toe. Overgiet met de gepelde tomaten. Voeg de oregano, het bouillonblokje, peper en zout, tijm en cayennepeper toe. Doe het deksel op de pan en laat een uurtje zachtjes pruttelen.
Week het brood in de melk en knijp het uit. Voeg het met het ei toe aan het gehakt. Breng goed op smaak met peper en zout. Meng goed en rol er balletjes van zo groot als een knikker. Bak ze mooi bruin in olijfolie.
Verdeel 1/3 van de saus over een ovenschaal. Bedek met lasagnevellen (ongekookt, ze worden vanzelf gaar straks). Verdeel hierover opnieuw 1/3 van de saus. Leg er een laag op van plakjes kaas. Verdeel hierover de helft van de gehaktballetjes en overgiet met een scheutje room. Beleg opnieuw met lasagneblaadjes en de rest van de saus, de rest van de gehaktballetjes en een goede laag parmezaan.
Zet 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Laat 10 minuten rusten uit de oven en zet de schotel dan op tafel.

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post173