Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Papillotte van gegrilde courgette en geitenkaas

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Wed, June 23, 2010 14:32:26
Ik heb nogal wat semi-vegetariërs in mijn omgeving. Ze kokhalzen van een biefstuk, maar smikkelen intussen wel een hele chorizoworst naar binnen. Of mensen die een beetje vies zijn van eten. Dan haal je de prachtigste tonijnsteak voor hen in huis, echte sushi-kwaliteit, grillen ze die de vernieling in tot een grijze schoenzool. "Voor de zekerheid. Je weet nooit of er parasieten inzitten".

Ach, breek me de bek niet open. Ik ben het al gewend om van elk gerecht een veggie- of kipversie te verzinnen. Tomatenroomsoep met ballekes bijvoorbeeld. Als we met de familie samen zijn, maak ik daar standaard drie versies van. Eentje met groentebouillon zonder ballekes (voor die ene hardcore vegetariër), eentje met kipbouillon en kippengehaktballekes (voor de geen-vlees-maar-wel-kip-vegetariërs) en de gewone versie met vleesbouillon en kalfsgehaktballekes (voor de normale eters).

Maar het moet gezegd worden: koken met beperkingen maakt je creatief. Ik kan zo uit het blote hoofd 30 gerechtjes opnoemen die een veggie-persoon blij zouden maken. Dat is vooral handig als het BBQ-seizoen weer aanbreekt. Maar tussen ons gezegd en gezwegen, begrijp ik niet goed waarom iedereen daar zo euforisch van wordt. Het kan toch niet van het eten zijn?! Meestal krijg je een lauwe kwak aardappelsla op je bord met een paar stukken vlees die zijn klaargemaakt door mensen die nooit vlees klaarmaken en werkelijk alle regels van de kunst aan hun laars lappen. Het woord salmonella is dan nooit ver weg uit mijn gedachten.
In de zomermaanden staan de tijdschriften vol vernuftige recepten, maar niemand lijkt ze toe te passen. Steevast komen ze aanzetten met een kant-en-klaar BBQ-pakket van bij de slager of de supermarkt. Mijn verwachtingen zijn dan ook nooit hoog gespannen als er een uitnodiging tot BBQ-en in de bus valt. Je hoopt bij jezelf dat de witte wijn koel genoeg staat en zeurt er verder niet meer over. Je speelt een halfrauwe scampi naar binnen en eet vooral veel stokbrood met lookboter.

Dit geldt trouwens niet voor alle mensen in mijn omgeving, soms is BBQ-en leuk en gezellig en héél lekker.

(Pfjoew, weer wat vriendschappen gered)

Een geweldige uitvinding is natuurlijk de papillotte: een klein cadeautje dat je aan tafel mag uitpakken. Veggie, vis, vlees, groenten: alles kan, in de meest waanzinnige combinaties. Vooral delicate vissoorten, die op een bbq helemaal uiteen zouden vallen, zijn beter af in een laagje aluminiumfolie. (Herinner mij er aan dat ik binnenkort dat geweldige visrecept met zeeduivel, gegrilde aubergine, marjolein en knoflook op de site zet!)

Vorige zomer bedacht ik een papillotte met gegrilde courgettes en geitenkaas. Een klassieke combinatie, maar daarom niet minder lekker. Zie het als een bij- of tussengerechtje, daar wil ik vanaf zijn. Ik maakte het in een aluminium bakje, dan kun je er een soort lasagne van maken.

Voor 2 à 3 personen
2 courgettes - olijfolie - zwarte peper uit de molen - zout - 200 g halfharde geitenkaas, in plakjes - verse tijm - zwarte olijven - venkelzaadjes

Zo maak je het
Snij de courgettes in de lengte in repen. Bestrijk ze lichtjes met olijfolie en gril ze in de grilpan of onder de gril in de oven. Leg een laagje gegrilde courgettes in een ingeolied aluminium bakje. Breng op smaak met peper en zout. Leg er een laagje geitenkaas op, met stukjes zwarte olijven, verse tijm en venkelzaadjes. Bedruppel met olijfolie en ga verder met de courgettes. Werk zo alles op. Sluit het bakje af met aluminiumfolie en zet het in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Je kunt het 10 minuten in een hete oven zetten of 5 à 10 minuten op de barbecue.

  • Comments(1)//www.evelienkooktlekker.be/#post170