Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Vlaamse asperges met gerookte zalm

GroentenPosted by Evelien Rutten Sun, May 30, 2010 12:09:47

Onlangs waren Steven en ik op bezoek bij mijn broer Peter en Olga, zijn Russische vrouw. Haar broer en diens vrouw uit Rusland was voor drie weken bij hen op vakantie. De communicatie tussen de Belgen en de Russen verliep op zijn zachtst gezegd voor geen meter. Je bent het gewoon om je toch tenminste in het Engels, het Frans, het Duits, het Spaans of het Italiaans te kunnen redden. Al was het maar met een Pfafferiaanse mengelmoes van die talen. Maar zij spraken enkel Russisch en wij kenden enkel "spasiba" (ik weet niet eens hoe je 't schrijft... het betekent "dankjewel"). Dan zaten we maar een beetje rond de keukentafel naar elkaar te lachen, af en toe een duim opstekend ten teken van "alles nog steeds oké". Olga, die al bijna 20 jaar in België woont, besloot haar gasten te trakteren op dé Belgische delicatesse bij uitstek: Mechelse asperges. Want je hebt natuurlijk ook de ingevoerde asperges uit Spanje en de in water gekweekte asperges uit Nederland. Die zijn echter ronduit minderwaardig, de enige variëteit die er toe doet is de asperge die haar kopje uit de volle grond omhoog stak.
De Russen keken wantrouwig naar de vreemde witte stokjes op tafel. Ze mompelden iets en je zag hen in gedachten al naar de koelkast lopen om te kijken of er ook nog iets anders was gekocht. Je moet weten dat mijn broer en Olga meestal vegetarisch eten. De Russen daarentegen bakten het liefst grote hompen vlees in liters olie, om er nadien nog een volledige pot mayonaise over te kappen. Ze hebben er uiteindelijk van geproefd, maar ik denk niet dat het een groot succes was. Zou het cultureel bepaald zijn om asperges lekker te vinden? Gaat het over de anticipatie ("Ze zijn BIJNA in het seizoen!")? Het doorzettingsvermogen dat je aan de dag moet leggen (schil maar eens een paar kilo...)? Of zijn ze werkelijk zo subtiel, delicaat en verrukkelijk? Ik vind van wel natuurlijk. Maar ik ken genoeg mensen die er hun neus voor ophalen.
Er bestaan duizenden recepten met asperges, maar persoonlijk zou ik er niet te veel mee knoeien. Asperges op z'n Vlaams (met gesmolten boter, hardgekookt ei en peterselie) is wat mij betreft een winner. Alles in dat gerecht draagt bij tot het eindresultaat: een wonderlijke combinatie van texturen en smaken.
Maar driewerf helaas. Yours truly is nog steeds koppig borstvoeding aan het geven en dat betekent ook... nog altijd geen melkproducten! Dus ook geen boter, zowat de huwelijkspartner van asperges. Toch heb ik er iets op gevonden. Ik doe het tegenwoordig met sojaboter. Niet helemaal hetzelfde, maar kom. Met een beetje gerookte zalm erbij proeft niemand nog het verschil! Je kunt het natuurlijk ook met olijfolie doen. Asperges op z'n Italiaans, als het ware. Samen met gedroogde ham, parmezaanschilfers en eitjes is het wat mij betreft ook een voltreffer voor zonnige zondagen. Hoe zouden de Russen het eigenlijk aanpakken, vraag ik me ineens af? Waarschijnlijk met spek, zure room en dille. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen...

Dit heb je nodig per persoon (als hoofdgerecht)
500 g witte asperges (Belgische uit volle grond) - zout - 2 hardgekookte eieren - een handvol peterselie - 2 eetlepels (soja)boter - peper - nootmuskaat - enkele plakjes gerookte zalm

Zo maak je het
1) Schil eerst de asperges. Leg een asperge loodrecht voor je en hou hem vast aan het kopje. Begin met een dunschiller te schillen, net onder het kopje. Draai de asperge rustig rond terwijl je blijft schillen. Het is belangrijk dat je niet te zuinig bent, schil maar raak! Niets zo ellendig als een draderige asperge. Breek daarna de uiteindes af. Ze zullen breken op de natuurlijke overgang van zacht naar hard. En zo is het goed.

2) Breng een grote pan water (de asperges moeten erin passen) aan de kook met 2 eetlepels zout. Vergeet dit niet, het heeft een enorme invloed op de smaak! Je hebt geen speciale asperge-pan nodig, waarin je de asperges rechtop kunt zetten, zo lukt het ook. Leg de asperges in het water zodra het kookt. Ik kan geen precieze tijd aangeven hoe lang de asperges moeten koken. De gemiddelde asperge is gaar in ± 12 minuten. Check gewoon regelmatig met een keukenmesje. De asperges moeten zacht zijn, maar toch nog een lichte "beet" hebben.

3) Kook intussen de eitjes (8 minuten). Schil ze en prak ze fijn met een vork. Snij de peterselie fijn. Verwarm de (soja)boter. Meng deze drie ingrediënten en breng goed op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

4) Laat de asperges even uitlekken en schep ze dan op een diep, voorverwarmd bord. Garneer met het eitjesmengsel en drapeer er wat gerookte zalm over.

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post168