Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Bistecca Fiorentina

VleesPosted by Evelien Rutten Tue, May 04, 2010 18:35:21


We waren nog geen dag terug uit het ziekenhuis toen de deurbel klonk. "Ik breng de lente mee!" riep mijn toekomstige schoonmoeder enthousiast, terwijl ze ons appartement binnenstapte met een grote bos vers afgesneden seringen in haar ene hand en een biefstuk in de andere. Ja, een biefstuk. Elke week opnieuw overhandigt ze mij een plastic zakje van de slager, steeds volgens hetzelfde ritueel.

"Hier, een biefstuk."
"Maar Monique, dat is toch niet nodig?"
"Jawel, onze Steven eet al graag eens een stukske rood vlees."
"Allé da's vriendelijk! Merci."

En zo staar ik elke week in de ogen van een grote lap vlees.

"Wat zal ik deze week eens met je uitrichten, biefstuk?"
"Ik weet het niet. Vraag het eens aan Steven?"
"Die zegt altijd hetzelfde: doe maar iets."
"Je zou me nog eens in reepjes kunnen snijden en wokken?"
"Nàh... Geen zin in Aziatisch."
"Of leg me op de gril? I'm feeling hot-hot-hot!"
"Awel ja, biefstuk, dat is een idee. Zal ik je eens op z'n Florentijns bereiden?"
"Klinkt razend interessant Evelien! Doen! Ik leg me alvast ontspannen op het aanrecht."

Ik wou me al lang eens wagen aan een Florentijnse biefstuk, maar telkens als ik eraan dacht, was ik te laat. Een echte Florentijnse biefstuk moet je namelijk eerst 48 uur marineren en dan pas grillen. Met een koelkast vol eten en een biefstuk op overschot, had ik plots wel de gelegenheid. Maar, hoor ik u denken, wat is in godsnaam een Florentijnse biefstuk?! Simpel én geniaal. Het is in principe een t-bone steak die doordrongen is van olijfolie, knoflook en rozemarijn. Nadien wordt ze kort gegrild en dan afgewerkt met olijfolie, parmezaan en rucola. Man, als er één stuk vlees is dat vegetariërs terug bij zinnen kan brengen, is het dit wel! Mijn biefstuk was een gewone entrecôte en daarmee lukt het natuurlijk ook. Doe het in geen geval met een filet pur, er moet een beetje vet in het vlees zitten.

Dit heb je nodig voor 2 personen
een grote t-bone steak of entrecôte - olijfolie - enkele takjes verse rozemarijn, in stukjes - 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden - zwarte peper van de molen - zeezout - een bosje rucola - enkele schilfers parmezaan

Zo maak je het
Leg de steak in een tupperware doos. Giet er een royale scheut olijfolie over. Voeg de rozemarijn en de knoflook toe. Masseer nu alles goed in het vlees (ook de onderkant). Deksel erop en 1 à 2 dagen in de koelkast zetten.
Wrijf de steak schoon met keukenpapier: verwijder zo de rozemarijn en de knoflook. Breng de steak nu goed op smaak met veel peper en zout. Wrijf dit in het vlees.
Verhit een grillpan gedurende 10 minuten. Leg de steak in de grillpan en laat 2 à 3 minuten bakken. Niet aanraken! Niet proberen te verschuiven!
Als de steak loslaat, draai ze dan om en laat nog 2 à 3 minuten bakken. Haal de steak dan uit de grilpan en laat ze onder aluminiumfolie op een bord 10 minuten rusten.
Giet er dan een scheutje goede extra vergine olijfolie over en leg er de rucola en de parmezaan op. Serveer met aardappeltjes uit de oven.

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post164