Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Ovengedroogde kerstomaatjes

GroentenPosted by Evelien Rutten Tue, April 20, 2010 11:15:32

Ik ben zo iemand die op restaurant liever de kaasschotel dan een dessert bestelt. Hoe ouder, hoe stinkender en hoe beschimmelder de kaas, hoe liever ik het heb. Strogele Shropshire met blauwgemarmerde aders... Een koppig zurige tête de moine... Een stuk zoutige pecorino... Jongens toch. Geef mij er een stukske krentenbrood, een potje vijgenconfituur en een handvol walnoten bij and I'm in heaven. Maar helaas, liefste lezertjes, het is mij al enkele maanden niet gegund. Mijn dochter heeft een hardnekkige koemelkallergie en aangezien ik borstvoeding geef, mag er in mijn lichaam geen spoor terug te vinden zijn van boter, melk, room, kaas of yoghurt. Over zelfopoffering gesproken... Want laten we wel wezen: de koe is alomtegenwoordig. Een croissant bij het ontbijt, een pistolet met boter en kaas, een stukje taart, champignonsaus bij de biefstuk, puree, melkchocolade... De lijst van verboden vruchten is eindeloos. Voorlopig houd ik het dus bij muesli met sojamelk, boterhammen met tonijnsla en veel mediterraan getinte schotels bij het avondeten. Vorige week zeurde Steven bijvoorbeeld onophoudelijk over pesto, maar daar zit parmezaan in. Een no go dus. Hij weet dat goed genoeg, maar ergens hoopt hij dat ik dan twee versies maak: eentje mét kaas en eentje zonder. In het begin van onze relatie zou ik dat waarschijnlijk gedaan hebben, maar nu de dagen van voor naar achter gevuld zijn met pampers en koetsjiekoetsjiekoetsjie, moeten er compromissen gesloten worden. Ik maakte dus een versie zonder kaas, maar aangevuld met halfgedroogde kerstomaten, ter compensatie van de kaas. Kerstomaten zijn meestal maar saai, dat moet u mij niet vertellen. Meestal associeer ik ze met in plastic bekers verpakte pastaslaatjes. Mannen op missie naar Mars zullen er ongetwijfeld blij mee zijn, maar ik word er niet gelukkig van. Daarom doe ik al een tijdje 'iets' met kerstomaten waardoor ze 100 keer lekkerder en interessanter worden. Vergeef mij als het te jaren negentig klinkt, maar ik blijf een liefhebber van gedroogde tomaten. Niet de leren, onverteerbare schoenzolen die je soms vindt, maar de halfgedroogde versie waar nog sap in zit. Het klinkt ingewikkeld om te doen, maar het is eigenlijk erg eenvoudig. Ten eerste kies ik voor de 'roma'-variëteit (pruimtomaatjes). Ik halveer ze en schik ze naast elkaar in een ovenschaal. Ik bedruppel ze met olijfolie en bestrooi ze vervolgens met oregano (of tijm, rozemarijn...), zwarte peper uit de molen en grof zeezout. Een uurtje (of langer) in de oven op 140°C zorgt voor de heerlijkste transformatie ooit. De saaie kerstomaat verschrompelt een beetje, waardoor de smaak geconcentreerder wordt. In de schaal verzamelen zich ook de heerlijkste sappen, die in combinatie met de olijfolie een zalige basis vormen voor eender welke saus.

Dit kun je ermee doen:
- een biefstuk grillen en deze overscheppen met de tomaatjes.
- toevoegen aan pasta pesto
- door een risotto roeren
- serveren bij een stukje vis
- serveren bij gevulde groenten
- tussen een ciabattabroodje leggen met gedroogde ham en rucola

Zelf tomaatjes drogen heeft trouwens nog een voordeel: als je ze in de winkel koopt, betaal je er een fortuin voor en meestal zijn ze dan ook nog eens té droog. Je kunt dit ook doen met grote tomaten. Kies dan wel altijd voor roma-tomaten, die zijn het lekkerst.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post161