Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Oote Tool (aka rode kool)

GroentenPosted by Evelien Rutten Tue, April 13, 2010 10:43:49

Sinds vorige week ben ik snipverkouden en maak ik diepe basgeluiden tijdens het hoesten. Van die aard dat vreemde dieren aan onze deur verschijnen, in de veronderstelling dat de paringsdans is begonnen. Ook mijn dochtertje verschiet zich bij elke hoest, kuch, nies en snuitronde een hoedje. En naar wie verlang je het meest als je ziek bent? Naar een kippensoep kokende mama toch zeker. Helaas, de dagen van "ik ga een dagje in bed liggen om me te laten vertroetelen" zijn voorbij. Nu sta ik zelf als mama aan het fornuis, niezend en snuttend in de potten te roeren. Ja, ik was mijn handen voortdurend. En nee, het heeft niet geholpen want de rest van het gezin laat ook een spoor van zakdoeken en vocht na.

Het laatste waar ik nu zin in heb, zijn ingewikkelde bereidingen met subtiele smaken, bijzondere texturen en perfecte cuissons (ja hoor, ik kijk ook naar Mijn Restaurant). Mijn zieke lijf wil tot zich nemen wat er 25 jaar geleden bij ons thuis op het menu stond. Simpele, gezonde boerenkost. Zoals chipolataworst, rode kool en gekookte bloemige patatjes. The signature dish van mijn moeder, als het ware. Mijn zus Bieke, die vijf jaar jonger is dan ik, was er als peuter ook al dol op. Ze riep, wild met haar lepeltje zwaaiend: "Nog oote tool!". Sindsdien spreekt bij ons niemand nog van rode kool. Oote tool it is.

"Ah, lichte lentekost" sprak Steven ironisch toen hij gisteren binnenkwam en de onmiskenbare geur van rode kool opsnoof. Ha ha. Let op: rode kool is zoiets waarbij zelfs de meest hippe chefs de mist in kunnen gaan. Je moet er wat geduld voor hebben, de kool de tijd geven om zalig zacht zijn troostende rol te kunnen spelen. Volgens mij draaien de meeste mensen gewoon een bokaaltje open als ze goesting hebben in rode kool, maar dat valt toch niet te vergelijken met zelfgemaakt.

Gisteren lagen er in de Delhaize nog een paar kleine, sappige rode kooltjes, perfect voor een klein gezin. Als je kool over hebt, kun je daar trouwens een lekkere rauwkostsla van maken. Raspen, mengen met een beetje wijnazijn, olie, peper en zout. Lekker bij een zelfgemaakte pita! Maar ik koos dus voor hardcore rode kool met appeltjes. Let op: koop onder geen beding voorgeraspte rode kool. Daar zit geen jota sappigheid meer in.

Voor een flinke portie (die je ook kunt invriezen)
1 kleine rode kool - boter - 1 ui, fijngesneden - 2 à 3 laurierblaadjes - 4 à 5 kruidnagels - azijn (blauwe hand) - 1 appel, in blokjes gesneden - peper - zout

Zo maak je het
Snij de rode kool zeer fijn met een groot keukenmes. Halveer ze eerst, dan gaat het makkelijker. Gebruik eventueel een mandoline, maar let dan wel op dat je je vingertoppen niet meeraspt. Smelt de boter en fruit de ui glazig in een grote pot. Voeg de rode kool toe en roer goed. Giet er een scheutje water bij. Breng dan op smaak met de laurierblaadjes, de kruidnagels, ± 1/2 dl azijn (proef zelf hoe zurig je het het liefst hebt), de appel, peper en zout. Doe het deksel op de pan en laat heel zachtjes 1 uur sudderen. Roer af en toe. Ik bak er het liefst chipolataworstjes bij. Het vet uit de pan kun je nadien eventueel bij de rode kool gieten. Niet echt calorie-minded, maar jongens toch: zo lekker!

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post159