Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Chicken Rub

VleesPosted by Evelien Rutten Sun, April 11, 2010 11:41:12

Sinds enkele maanden ben ik een devoot fan van de tv-serie Mad Men, waarin mannen nog mannen zijn en vrouwen vrouwen. Eind jaren '50, begin jaren '60, toen alles nog moest beginnen. Een reclamebureau waar gerookt, gedronken en geflikflooid wordt. De mannen strak in het pak, de vrouwen op-en-top gejurkt. Tristesse alom natuurlijk, want iedereen zit in het keurslijf van de sociale controle, maar jongens toch... wat een adembenemende beelden. Die technicolor kleuren! Die kapsels! Die dijen!
Een van mijn favoriete personages is Peggy, het ietwat grijze muisje dat barst van talent en wanhopig haar best doet om serieus genomen te worden. Maar op één staat toch de blonde godin Betsy, de vrouw van hoofdrolspeler Don Draper. Je zou haar de perfecte vrouw kunnen noemen: adembenemend knap, blond, volle lippen, strak figuurtje, sociaal, lieve mama en altijd vriendelijk. Maar 'underneath it all' is ze natuurlijk depressief as hell. Ze verveelt zich steendood en is gefrustreerd over haar onbestaande beroepsmogelijkheden. Momenteel wachten we rustig af tot de bom barst onder haar schijnheilig huwelijk met scheve schaatsrijder Don. Tot het zover is, maakt ze nog elke avond een voedzame maaltijd klaar voor man en kinderen terwijil ze sigaretten rokend wacht tot hij eindelijk thuiskomt.

Niet dat ik mij vereenzelvig met haar personage, maar toch. Ik, die ooit van de ene opdracht naar de volgende rende, zit nu hele dagen thuis met een baby. Het hoogtepunt van mijn dag bestaat meestal uit een lange wandeling: naar het park, een vriendin of de Delhaize. Rond half 7, als Hera aan haar derde dutje van de dag bezig is, begin ik aan het avondmaal. Steven is er pas om half 9, dus ik heb tijd genoeg. Als een echte fifties huisvrouw zorg ik ervoor dat de tafel gedekt is en Steven meteen kan aanschuiven. Ik schep het eten in mooie schalen en zet ze dampend op tafel. Ik kam mijn haar en trek mijn trui recht. Een flesje wijn staat klaar om ontkurkt te worden. So far so good. Want de seconde, ik zweer het, de seconde, dat wij samen aan tafel gaan, klaar voor ons eerste goed gesprek van de dag, gaat de sirene af. Meestal eindigt het ermee dat ik met Hera op schoot zit, Steven mijn eten fijnsnijdt en ik met enkel een vork probeer te eten zonder op Hera te morsen. Af en toe belandt er een korrel rijst in haar haartjes, maar soit.

Eén van mijn nieuwe "familiemaaltijden" is een goed gekruide kip uit de oven. Met aardappeltjes errond, zodat die de sappen van de kip goed kunnen opnemen. Een uurtje in de oven, wat sla erbij en hupsakee. Ik koos vorige week voor een Marokkaans getinte kruidenmengeling. Fris, pikant, zurig. De truuk is om de kruidenmengeling ook onder het vel van de kip te duwen. Voorzichtig losmaken en met je vingers eronder gaan. Het is echt een groot verschil in smaak!

Vanaf volgende week gaat Hera naar de crèche en heb ik overdag weer tijd voor een normaal leven. U hoort dus nog van mij!

Marokkaans gekruide kip uit de oven
Voor 4 personen
een grote hoevekip - een bosje koriander, fijngesneden - 1 groen Spaans pepertje, in ringen gesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - 1 citroen - 1 eetlepel gemalen korianderpoeder - 2 eetlepels fijngesneden rozemarijn - 1 eetlepel ras-el-hanout (Marokkaanse kruidenmengeling) - peper - zout - olijfolie - 8 aardappels (bv. Charlotte, ongeschild)

Zo maak je het
Haal de hoevekip uit de verpakking en verwijder de touwtjes. Meng de koriander met het Spaans pepertje, de knoflook, de geraspte schil van de citroen, het korianderpoeder, de rozemarijn, de ras-el-hanout, peper, zout en een flinke scheut olijfolie. Masseer de kip met dit mengsel, ook aan de binnenkant. Probeer het vel van de kip voorzichtig los te maken en ga met je vingers onder het vel om de kruidenmengeling ook daar aan te brengen. Snij de citroen in twee en vul de buikholte ermee op. Plaats de kip in een grote, ingeoliede ovenschaal. Snij de aardappels (ongekookt en ongeschild, maar wel gewassen) in stukken en leg ze rond de kip. Overgiet met nog een scheutje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de kip een uur in een op 200°C voorverwarmde oven en laat ze daarna nog 10 minuten rusten. Serveer met een fris slaatje.

PS: hieronder een foto van de inmiddels drie maanden oude Hera tussen haar knuffels. We laten haar alvast wennen aan het concept lam, gans, rund, enz... (grapje!)


  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post158