Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Aardappelgratin

Bijgerechten/sauzenPosted by Evelien Rutten Fri, February 19, 2010 18:09:28

Voor ik zelf een kind had gebaard, ging ik ervan uit dat de mensen van Kind & Gezin bemoeizuchtige bureaucraten waren die er enkel en alleen op uit zijn het leven van jonge ouders te verzieken met belachelijke regeltjes en dreigementen. Het tegendeel blijkt. De toffe, Hollandse dame die hier al enkele keren over de vloer kwam, is oprecht bezorgd en opvallend ruimdenkend. Ik kan haar zonder schroom vertellen dat ik nog nergens een roze wolk heb gezien, laat staan dat ik erop zou zitten. Ze kijkt, ze knikt begrijpend en velt géén oordeel. Ik heb eigenlijk al heel wat hulp gekregen, de afgelopen maand. Een kraamverzorgster die venkelsoep, lasagne en groententaart voor ons maakte. Een lactatiedeskundige die mij begeleidt met de borstvoeding. Een vroedvrouw, een kinesist, noem maar op. En toch... Uiteindelijk zit ik in mijn uppie drie maanden aan een stuk alleen thuis met een bijzonder veeleisende baby die elk uur van de dag mijn aandacht vraagt. Een heerlijk, schattig kind, maar jongens toch... Als je 36 jaar je eigen leventje hebt kunnen leiden, is dit wel een enorme aanpassing. Ik heb geluk als ik tegen 2u in de namiddag mijn tanden heb kunnen poetsen! En ik probeer uit mijn pyama te geraken tegen dat Steven van zijn werk thuiskomt.

Je hoort mij al komen: koken is tegenwoordig een utopie. Ik verlang hevig naar een uurtje ongestoorde arbeid in de keuken, al was het maar om 5 kilo uien te schillen... Vorig weekend is het met wat moeite (en hulp van Steven) toch nog eens gelukt om een beetje te koken. Het werd een aardappelgratin, die ik inmiddels geperfectioneerd heb en die dus niet veel aandacht nodig heeft. Ik leerde ze maken van een chef in de avondschool. Hij gebruikt slechts één laag aardappels, waardoor deze gratin supersnel klaar is. Ze is helaas allesbehalve licht. Daarom geef ik meteen een tweede recept van een gratin die ik zelf heb uitgevonden: zonder room maar met bouillon en veel kruiden. Even lekker, maar zonder de calorieën. Zo kun je zelf kiezen!

Versie 1: klassieke gratin (express-versie)
Dit heb je nodig voor 4 personen
1 teentje knoflook - ± 1 kilo bloemige aardappels (bv. bintje) - 2,5 dl volle room - peper - zout - nootmuskaat

Zo maak je het
Wrijf een grote ovenschaal in met het gehalveerde knoflookteentje. Schil de aardappels, was ze en dep ze droog. Snij ze dan in dunne plakjes (max. 1/2 cm). Let op: de truk is om je aardappel "bij elkaar" te houden terwijl je ze in plakjes snijdt. Zodra dat is gebeurd, moet je ze meteen in de ovenschaal dakpansgewijs uitwaaieren. Zo leg je de hele ovenschaal vol, de ene aardappel na de andere uitwaaieren. Er mag slechts één laag aardappels zijn. Giet hierover de room en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Zet ± 30 minuten in de oven (200°c), tot de aardappels mooi goudbruin gekleurd zijn. Check met een mesje of het gaar is. Alle room wordt opgenomen door de aardappels, die daardoor een heerlijke, volle smaak krijgen. Serveer bij vlees of vis.

Versie 2: lichte gratin met bouillon
Dit heb je nodig voor 4 personen
± 1 kilo bloemige aardappels (bv. bintje) - boter - 1 teentje knoflook - 2,5 dl groentebouillon (van een half bouillonblokje) - enkele blaadjes laurier - enkele takjes tijm - enkele takjes rozemarijn - peper

Zo maak je het
Snij de aardappels in dunne plakjes van 1/2 cm. Beboter een ovenschaal en wrijf deze in met het gehalveerde teentje knoflook. Schik hierin een laagje aardappelplakjes (je hoeft niet op dezelfde manier te werk te gaan als in het andere recept). Breng dit laagje op smaak met peper en zout. Schik er wat laurier, tijm en rozemarijn over. Lepel er een beetje bouillon over. Maak een volgend laagje. Ga zo verder tot alle aardappels op zijn. Zet ± 40 minuten in de oven (200°C). Check met een mesje of alle aardappels gaar zijn, alle bouillon moet opgenomen zijn door de aardappels.

TIP: ik heb dit ooit gemaakt met afwisselend gewone aardappel en zoete aardappel, extra op smaak gebracht met vijfkruidenpoeder. Delicious!


  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post157