Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

10 x SOS EVELIEN

What's on my mindPosted by Evelien Rutten Mon, October 26, 2009 20:05:02
Ik kwam deze foto toevallig tegen tijdens het opkuisen van mijn harde schijf: Evelien die iets doet met kalkoen en niet bang is om haar handen vuil te maken. Mocht er geluid zijn opgenomen bij dit beeld, had je mij aan Steven horen uitleggen hoe je de boter voorzichtig onder het vel van de kalkoen moet masseren en dat het essentieel is om de kalkoen vervolgens dicht te naaien. Op de achtergrond een paar giechelende neefjes en nichtjes. Mijn broer Jan die geamuseerd toekijkt en zegt dat het weer lekker zal worden.

Mensen noemen me soms de vrouwelijke Piet Huysentruyt. Ik kan niet zo maar casual een receptje uitleggen. Neen, er horen ellenlange lijsten tips bij. Mensen knikken dan beleefd en doen het vervolgens waarschijnlijk toch op hun eigen, vertrouwde manier.

Voor wie wél geïnteresseerd is, maak ik voor één keer een lijstje met tien tips & tricks. Algemene dingetjes die ik steeds toepas in mijn eigen keuken en waar mensen altijd een beetje verbaasd over zijn. Wie zelf een supertrukje kent, mag het gerust posten bij de comments!

TIP 1: de citrustruk
Bedruppel geschilde avocado's, appels of peren meteen met een paar druppels citroen- of limoensap als je ze nog niet meteen gebruikt in een recept. Zo voorkom je dat ze verkleuren en blijven ze mooi fris.

TIP 2: bak de tomatenpuree
Als je geconcentreerde tomatenpuree gebruikt (van die kleine conservenblikjes), voeg ze dan helemaal aan het begin van de bereiding toe en laat ze liefst even aanbakken, anders krijg je een bittere smaak. Als je bijvoorbeeld spaghettisaus maakt, fruit dan eerst je uien in olijfolie, bak het vlees aan en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer goed en laat enkele minuten meebakken. Voeg dan pas water of gepelde tomaten toe.

TIP 3: vlees met een korstje
In kookboeken staat vaak dat je geen peper en zout mag strooien op rauw vlees. Je zou het eerst moeten bakken en pas nadien op smaak brengen met peper en zout. Maar voor een zalig, lekker gekruid korstje moet je dit echt wel op voorhand doen! Bestrooi je drooggedepte biefstuk, kotelet of whatever goed met peper en zout en druk het met je handpalmen in het vlees. Leg het vlees dan in de hete boter of olie. Als je me niet gelooft, probeer het dan eens op de twee manieren en doe de smaaktest.

TIP 4: de lekkerste dressing
De verhoudingen voor een goede dressing zijn als volgt: 1 deel zuur, 3 delen olie. Met zuur bedoel ik azijn, limoen- of citroensap. Vul verder aan met peper, zout en kruiden. Mijn persoonlijke favoriet is super eenvoudig: citroensap, olijfolie, zwarte peper en grof zeezout of fleur de sel. Lekker bij zowat elke sla!

TIP 5: de pasta die niet kleeft
Het heeft totaal geen zin om olie in het kookwater van pasta te doen. Die olie zou het kleven tegengaan, maar dat is flauwekul. De olie gaat meteen op het wateroppervlak liggen en bemoeit zich verder niet met de pasta. De enige methode om kleverige pasta te vermijden is... zeer veel water! Gebruik de grootste kookpot die je hebt. Breng het water aan de kook en voeg dan 1 à 2 eetlepels zout toe. Dit moet echt, anders krijg je flauw smakende pasta. Voeg je pasta toe en laat ze beetgaar koken. Giet af en meng meteen met de saus. Serveer de pasta en de saus zeker niet apart! Dit is de authentieke, Italiaanse methode.

TIP 6: de beste cocktail
Als je zin hebt in een cocktail, mag je geen shortcuts nemen. Als er in het recept staat dat je de vloeistof moet schudden met veel ijs in een shaker, kun je niet gewoon alles mengen in een glas en dan wat ijsblokjes toevoegen. Het is ook belangrijk om véél ijs in de shaker te doen, zodat alles goed koud blijft. Met slechts 2 of 3 ijsblokjes krijg je de cocktail nooit goed genoeg gekoeld en zullen de ijsblokjes ook heel snel smelten. Resultaat? Een waterige cocktail. Wie het moet doen zonder shaker, kan een leeg confituurpotje gebruiken.

TIP 7: de patatjes eerst!
Beginnende koks hebben vaak te kampen met een slechte timing. Het vlees is al gebakken, maar de aardappelen moeten nog opgezet worden. Het helpt als je op voorhand alles even overloopt in je hoofd. Je weet wel ongeveer hoeveel tijd alles nodig heeft. Begin altijd met het ingrediënt dat het langst moet opstaan: aardappelen, pasta rijst... Groenten zijn sneller klaar dan je denkt, wacht er zo lang mogelijk mee zodat ze lekker knapperig blijven. Eindig met vlees of vis. Sla dresseren doe je pas aan tafel.

TIP 8: warme borden
Als je gasten hebt, duurt het meestal wel even voor iedereen is bediend. Het is dus belangrijk om je borden goed voor te verwarmen, zodat niemand zijn tanden moet zetten in een lauwe biefstuk. Zet het stapeltje borden bv. tien minuten in een niet te hete oven (100°C), of laat het weken in zeer warm water. Snel afdrogen en op tafel zetten.

TIP 9: vermenigvuldigen doe je zo
In het recept staat: voor 4 personen. Maar jij krijgt 8 mensen over de vloer. Makkie: alles dubbel maken! Let dan toch maar goed op... Sommige ingrediënten kun je niet zo maar vermenigvuldigen. Dat geldt vooral voor kruiden, gember, knoflook en Spaanse pepertjes. Proef zo veel mogelijk en maak beetje bij beetje aanpassingen met de kruiden.

TIP 10: zo vermijd je kaaslawines
Laat ovenschotels volledig tot rust komen voor je ze aansnijdt. Dat duurt zo'n 10 à 15 minuten. Wie in een nog vurig bubbelende lasagne probeert te snijden, krijgt gegarandeerd een lopende kaaslawine op zijn bord. Geef alles de tijd om een beetje 'te zetten'. Wees maar niet bang dat het koud wordt, gerechten uit de oven blijven nog erg lang loeiend heet!

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post152