Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Zin in een dipje: hummus

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Tue, October 20, 2009 15:57:31

Busy day. Deze morgen vond er in de gebouwen van Sanoma Magazines een persconferentie plaats van een grote supermarktketen. De dame en heer in kwestie kwamen de feestelijke eindejaarsprodukten voorstellen in een gortdroog vergaderzaaltje. Je probeert dan wel wat journalistieke ernst te veinzen, maar zodra de potten foie gras opengedraaid worden, sta je natuurlijk te drummen om te proeven. En dan volgden er nog de carpaccio van opgelegde zomertruffels, de versgemaakte toastjes met allerhande duur beleg, de rozemarijnkoekjes, de chutney van cactusvijg, de gerookte zalm, de mediterrane dipsauzen, de olijven, de artisjokken, de cassismosterd en de chocoladetaartjes. Je moet tegenwoordig al een hele nitwit zijn om de mist in te gaan als gastvrouw. Het enige wat je moet doen, is er een bom geld tegenaan smijten. Koop een karretje vol potjes, draai ze open, schik ze op mooie schalen et voilà. Met een fles champagne erbij klaagt niemand meer.

Er is natuurlijk niets mis met kant-en-klaar, maar het voelt zo... leeg. Met de beste wil van de wereld kan ik niet trots zijn op een schaaltje guacamole dat ik niet eigenhandig geprakt heb. Ook al merkt je 'publiek' er niets van, het genot van het koken zit volgens mij toch ook in het schenken. Iets van jezelf in de gerechten steken. Energie en toewijding, bijvoorbeeld.

Eén van mijn lievelings-dipjes is hummus. Geen mens die zal merken dat je 't niet zelf hebt gemaakt, tot je de twee versies naast elkaar zou proeven. Deze zomer bekwaamde ik mij in het verwerken van gedroogde kikkererwten. Dat vergt een stevige dosis time management (die erwten moet je een dag op voorhand al in de week zetten!), maar gebruik gerust kikkererwten uit blik. Bij Delhaize zijn ze tijdelijk uit het assortiment verdwenen (samen met de borlottibonen), maar ze komen terug. Vorige week belde ik naar het hoofdkantoor en eiste een gesprek met de inkoper van de bonen. "Hoe zit dat? Waar zijn de kikkererwten naar toe? En wanneer komen ze terug? Beseffen jullie niet dat er mensen op droog zaad zitten???" De vriendelijke dame aan de andere kant van de lijn wist me te vertellen dat de producent failliet was gegaan, dat er een nieuwe producent is gevonden en dat de blikjes zeer snel terug in de rekken zullen staan. 't Is maar dat jullie het weten.

Dit heb je nodig voor een potje hummus
± 200 g gedroogde kikkererwten (of een blikje van 400 g) - 3 eetlepels sesampasta (tahin, je vindt dit in de meeste supermarkten bij de exotische ingrediënten) - het sap van 1/2 citroen - een kopje water - 1 teentje knoflook, fijngehakt - 1 theelepel komijnpoeder - peper - zout - ± 1/2 dl olijfolie

Zo maak je het
Begin de avond ervoor. Zet de kikkererwten onder water (zeker 5 cm water boven de kikkererwten). Giet de dag erna het water weg en doe de kikkererwten in een kookpot met ruim vers water. Laat koken tot de kikkererwten zacht zijn (zonder deksel op de pan!). Hoe lang? Dit hangt ervan af. Sommige kikkererwten zijn wat ouder en hebben meer tijd nodig. Proef af en toe een kikkererwt en beoordeel zelf. Reken toch op minstens 1 uur.
Giet de kikkererwten af. Vanaf deze stap kun je ook tewerk gaan met een afgegoten blik kikkererwten. Mix ze in de keukenmachine (of met een staafmixer) met de rest van de ingrediënten tot een gladde massa. Schep in een schaal. Bestrooi net voor het serveren met extra komijn, paprikapoeder en bedruppel met extra olijfolie.
Serveer met Turks brood als hapje, of gebruik het als basis voor broodbeleg (verder afwerken met sla, tomaat, rode uiringen en bv. gegrilde kipfilet).

  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post151