Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Waarom niet: kaasfondue

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Fri, July 17, 2009 09:29:45

De voorbije twee weken kon ik nauwelijks ademhalen. Dat had niet zozeer met de temperatuur te maken, als met het feit dat ik volgende zaterdag op vakantie vertrek. De normale werkmens werkt gewoon door tot op de laatste dag voor zijn verlof, sluit de boeken met een glimlach en vertrekt. Na twee weken komt hij terug en gaat fluitend weer aan de slag. Zoniet de zelfstandige journalist, die géén betaald verlof heeft en wiens taken gewoon verder lopen. Twee weken vakantie? Oké, doe maar. Maar zorg er dan wel voor dat alles wat je in die twee weken zou schrijven, op voorhand in het bakje van de eindredactie ligt. En zo gaat het dus elk jaar. Vanaf juni verdubbelt mijn agenda. Ik stel een waterdichte planning op die helaas weinig tot geen ruimte laat voor improvisatie en vrije tijd. Tegen de tijd dat ik op vakantie vertrek, zie ik eruit als een kleine zombie en heb ik een week nodig om te herstellen van de drukte. Maar goed, ik geniet ook van mijn werk, dus zo erg is het allemaal niet. Tenzij er natuurlijk iets misloopt. En dat gebeurde deze week. Tijdens mijn studie journalistiek, lang lang geleden, werd ik ingewijd in de beginselen van crisiscommunicatie. Allemaal vergeten. In de plaats van een rustige, rationele Evelien, verscheen de panikerende versie ten tonele. Honderden afspraken liepen in het honderd. Ik heb een to do-lijst met 38 items, waarvan er nog maar 14 zijn afgevinkt. Elke keer als ik aan iets wil beginnen, denk ik paniekerig aan wat er in de tussentijd allemaal blijft liggen.

Waar is de fun, de zon, de zomer?! Gelukkig zijn er zeldzame vrije avonden tijdens het weekend, waar het werk veraf is en ik omringd ben met vrienden die over alles willen praten, behalve de tijdschriftenwereld. Zo zijn er mijn twee heel fijne Nederlandse vrienden Erik en Tuchila die helemaal niet raar opkijken als mijn zwangerschapshormonen opspelen en ik plots een onweestaanbare drang krijg om te kaasfonduën, ook al is het buiten 29°C. Ik was er zeker van dat de combinatie met veel rauwkost toch ergens wel juist aanvoelde. Het werd een fantastische vrijdagavond, we zaten urenlang aan tafel en NIEMAND vond het vreemd. Het recept haalde ik uit The Cheese Room, een geweldig boekje over kaas van Patricia Michelson. Zij runt een heerlijk ouderwetse kaaswinkel in Londen (The Cheese Room), waar ik haar enkele jaren geleden ging interviewen.

Dit heb je nodig voor 6 personen
1 teentje knoflook, gehalveerd - 1/2 liter droge witte wijn, liefst van de Savoie - 600 g Emmental van de Savoie - 400 g Beaufort alpage - 1/2 dl Kirsch - versgemalen zwarte peper

Zo maak je het
Wrijf een fonduepan (die je op het fornuis kunt zetten!) in met de twee knoflookhelften (gooi ze daarna weg). Voeg de wijn toe en zet op het vuur. Breng de wijn aan de kook en haal het pannetje van het vuur. Voeg de geraspte kaas toe en begin te roeren. Als de kaas bijna is gesmolten, zet de fonduepan dan op tafel (met vlammetje eronder). Blijf roeren tot de kaas volledig is gesmolten. Voeg de Kirsch toe en breng op smaak met peper.

Serveer de kaasfondue met stukjes brood, radijzen, gekookte krieltjes, augurken, zilveruitjes, druiven, seldersticks, wortels, bloemkoolroosjes, peultjes, gedroogde abrikozen, dadels en alles wat je lekker vindt.

TIP: ga eens naar een echte kaaswinkel en laat je adviseren. Bv. een mix van sterk, romig, scherp en hard. Bij de kaaswinkel zullen ze weten wat je bedoelt.  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post139