Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Aubergines met pesto en kaas

GroentenPosted by Evelien Rutten Tue, June 30, 2009 08:39:50

Gisteren stond ik de hele dag te puffen in een volkstuintje. U kent ze wel, die mozaïeken van lapjes grond, met liefde beplant door bewoners van rijhuizen in de stad. Nergens anders zie je de rijen prei, de aardappels en pompoenen zo perfect in het gelid staan. Deze eigenaars koesteren hun kleine lapje vrijheid, omdat het enig bucolisch alternatief de vuile straat is. Ik bevond mij in de volkstuintjes van Deurne, waar ik goede contacten onderhoud met de voorzitter. Hij had me vorige week al rondgeleid en nu was ik terug mét een 16-koppige ploeg. Ik kan nog niets verklappen over de fotosessie die er heeft plaatsgevonden, behalve de woorden "picknick", "sneeuwwitje", "zeven" en "dwergen". U leest er volgende maand alles over in het maandblad met de naam van een vrouwelijke bv. Ik kan u wel al melden dat ik zeven nieuwe, kleine vrienden heb.

Rond 17u belde Steven, die 's avonds voor me zou koken. "Evelien, waar kan ik een goed kalfsgebraadje kopen??? Ze hebben dat hier nergens in de buurt." Meteen rinkelden de alarmbellen in mijn hoofd. U herinnert zich dat het gisteren om en nabij de 28°C was. Na een hele dag in de blakende zon stond mijn hoofd naar kropsla, feta en olijven. "Kalfsgebraad, liefje? Wat wil je daarmee doen?" Misschien had Steven vitello tonato in gedachten, een frisse, koude bereiding met kalfsvlees en tonijn. Maar ik ken Steven intussen beter dan hij zichzelf kent. Steven houdt van zware kost. En ja hoor. "Ik heb een geweldig recept gevonden in het boek van Carluccio, waarbij een kalfsgebraad 2 uur moet sudderen in melk."

Ah.

"Liefje, ik denk dat alle kalfsgebraadjes in de buurt zijn uitverkocht. Stond er niks anders in dat kookboek? Met groentjes en zo? In de categorie 'zomerse gerechten'?"
"Oké dan... Ik zal wel iets anders bedenken..." Steven begrijpt een hint als hij die krijgt, want toen ik om half zeven kwam binnengewandeld, er zelf uitziend als een veel te goed doorbakken kalfsgebraad, stond er een heerlijke zomerse maaltijd op tafel. Nieuwe aardappeltjes, gegrilde paprika's, een tomatenslaatje, gegrilde kip en... zalige aubergines met pesto en kaas.

Dit heb je nodig voor 4 personen
2 aubergines - olijfolie - 2 eetlepels pijnboompitten - 1 teentje knoflook - een kopje geraspte parmezaan - een volledige bos basilicum (van een plantje) - peper - zout - een bolletje mozarella of enkele plakjes parmezaan - een beetje tomatensaus (eventueel kant-en-klaar)

Zo maak je het
Snij de aubergines in rondjes. Bestrijk ze lichtjes aan beide kanten met olijfolie (gebruik een penseel). Gril ze mooi gaar in een grilpan. Maak intussen pesto. Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof. Blijf erbij staan en roer regelmatig, de pitjes verbranden heel snel! Doe de geroosterde pitjes dan met de knoflook, de parmezaan en de basilicum in de keukenrobot. Giet er een flinke scheut olijfolie bij plus peper en zout. Mix glad. Voeg eventueel nog extra olie toe als de pesto te droog is.
Bestrijk elk ronde aubergine met een dun laagje pesto en leg er een plakje mozzarella of parmezaan op (ik vond de versie met parmezaan lekkerder). Bestrijk vervolgens met een theelepeltje tomatensaus. Zet enkele minuten onder de gril tot de kaas is gesmolten en serveer meteen. Dit is een lekker bijgerechtje, maar je zou het ook als aperitiefhapje kunnen serveren.

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post136