Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

A bun in the oven

ZoetPosted by Evelien Rutten Wed, June 24, 2009 18:50:39


Deze middag tuurde ik gespannen naar het grijswit gespikkelde beeld op het scherm en zag plots een perfect gevormd hoofdje indringend terug staren. Na enkele seconden trappelden twee armpjes en twee beentjes wild in het rond. "Hij leest precies een boek," zei Steven de grapjas. "Neen gekkie, hij wuift naar ons..." fluisterde ik ontroerd. Ik draag nu dus iets meer dan zes centimeter nieuwe-mens-in-wording met me mee. De gynaecoloog gaf onze foetus een vette tien op tien. Alles in orde!

Toen Steven en ik buiten stapten, vielen we van pure opluchting in elkaars armen. Het is me wat hoor, bijna drie maanden zwanger zijn. Op voorhand heb je geen flauw idee dat je je plots zo ongerust gaat maken over nekplooitesten en bloedonderzoeken. Maar toen Steven vroeg waar ik me het meeste zorgen over had gemaakt, moest ik met het schaamrood op de wangen bekennen: "mijn gewicht." Ik had een ruwe schatting gemaakt over de huidige stand van zaken en zat er gelukkig twee kilo onder. De gynaecoloog wist nog te melden dat ik een licht tekort had aan vitamine B12 (dat komt ervan als je al maanden geen trek hebt in vlees...) en dat mijn suikergehalte aan de lage kant was. All right! Kom maar hier met die taartjes dan!

Steven en ik plukten zaterdag twee (!) kilo frambozen in de tuin van zijn ouders. Ik verwerkte ze tot confituur, likeur (daarover meer in de lente van 2010, als ik weer mag drinken) en... muffins! De werktitel voor ons kind is op dit moment "Muffin McBrownie Van Ammel", dus dat komt goed uit. Het recept komt uit het geweldige kookboekje "Cupcakes" van Janet Smith. In haar recept staat dat je met deze hoeveelheid beslag 18 muffins kunt maken, maar dat is een grove leugen. Maximum 12 stuks!

Frambozenmuffins

Dit heb je nodig voor 12 muffins
125 roomboter op kamertemperatuur - 125 g zelfgemaakte vanillesuiker* - 2 eieren - 1 eetlepel melk - 125 g zelfrijzende bloem - 1 afgestreken theelepel gistpoeder - een kommetje frambozen (± 125 g)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel 12 papieren muffinvormpjes over een metalen muffinvorm. Klop in een kom de boter smeuïg. Voeg suiker, eieren, melk, bloem en gistpoeder toe. Klop tot een homogeen en romig mengsel. Roer er dan de frambozen door en schep voorzichtig in de 12 vormpjes. Zet ± 15 minuten in de oven. Check met een satéprikker of ze gaar zijn (ze moeten droog uit de muffin komen als je erin prikt). In het kookboek staat dat je de muffins verder kunt garneren met een boter-vanillecrème, maar zo veel suiker, vet en calorieën heb ik nu ook weer niet nodig.

*zelfgemaakte vanillesuiker: vul een glazen bokaaltje met gewone kristalsuiker en vanillestokjes die je gebruikt hebt (gekookt, uitgeschraapt) in andere bereidingen (laat ze wel goed drogen). Laat enkele weken staan. Als je een beetje van de suiker gebruikt hebt, kun je het potje steeds aanvullen met nieuwe kristalsuiker.

  • Comments(15)//www.evelienkooktlekker.be/#post135