Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Citroenkaastaart met kersen

ZoetPosted by Evelien Rutten Fri, June 19, 2009 08:55:05
Het aftellen is begonnen. Over een maand vertrek ik voor twee weken naar een oude boerderij in Toscane. Op een heuvel, middenin de natuur, op een halfuurtje van Firenze. En het zal nodig zijn. Niet dat ik het hier zo slecht heb, maar die twee weken naar het zuiden zijn een jaarlijks wederkerend ritueel waar ik haast niet meer zonder kan. De voorbije jaren vertoefde ik vooral in Frankrijk, maar nu wordt het dus Italië. Voor de vorm ga ik tijdens mijn vakantie nog wel eens op culturele uitstap, maar terwijl ik quasi geïnteresseerd ronddrentel in een kathedraal of museum, ben ik stiekem toch al aan het nadenken over het avondeten. Zet mij op een lokaal boerenmarktje en ik word de gelukkigste mens op aarde. Perziken! Courgettes! Paddestoelen! Maar de grootste euforie wordt veroorzaakt door een bruine zak vol kersen. Zo donkerrood dat ze bijna zwart zijn, strakke velletjes die op barsten staan, bedwelmend zoet sap dat over je kin loopt als je erin bijt. Vorige week kocht ik mijn eerste kersen van de zomer. Nadat ik eerst de halve zak had leeggegeten, besloot ik de rest te verwerken in een taart. Ik koos voor een combinatie met citroen en kwark. Citroentaart is één van mijn lievelingstaarten, ik ben dol op de friszure nasmaak. Het kruimeldeeg maakte ik ook zelf, maar wat mij betreft kun je ook een kant-en-klaar kruimeldeeg kopen. Het is niet evident om kruimeldeeg mooi uit te rollen, maar hoe vaker je het doet, hoe meer vertrouwen je erin krijgt.

Dit heb je nodig voor 1 taart
Voor het deeg: 250 g bloem - een mespuntje zout - 125 g roomboter, ijskoud en in blokjes gesneden - 2 à 3 eetlepels ijskoud water (VERVANG EVENTUEEL DOOR KANT-EN-KLAAR KRUIMELDEEG!)
De vulling: 1 citroen - 75 g suiker - 350 g volle kwark of roomkaas zoals Philadelphia - 1 ei - 3 eierdooiers - 2 theelepels vanille-essence (uit een potje) - een handvol kersen, ontpit en gehalveerd

Zo maak je het
Het deeg: Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Voeg de boter toe en verkuimel deze met je vingers tot je een mengsel hebt dat op broodkruim lijkt. Werk snel, hoe kouder de ingrediënten blijven, hoe beter het lukt. Voeg dan het koude water toe en kneed goed tot een stevige bol. Wikkel deze in plastic folie en leg ze minstens 30 minuten in de koelkast. Rol ze dan dun uit op een met bloem bestoven oppervlak. Dit deeg is 'stug' en heeft de neiging te barsten. Maar hou vol, druk het af en toe terug samen. Beboter en bebloem een taartvorm van 23 cm doorsnede (met losse bodem). Bekleed ze met het deeg. Druk de randjes goed aan en snij overtollig deeg aan de bovenkant weg. Zet de vorm zo nog een kwartier in de koelkast. Verwarm de oven op 190°C. Bekleed de taartbodem nu met bakpapier en strooi de bodem vol keramische bakparels (of gedroogde bonen, rijst...). Dit doe je om een 'gewicht' op het deeg te leggen, het zal dan niet rijzen tijdens het bakken. Zet de taart zo 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier met de bakparels. Zet de taart 5 minuten terug in de oven. Bestrijk de taartbodem daarna lichtjes met opgeklopt ei en zet nog 5 minuten terug. Dit lijkt allemaal overdreven, maar op deze manier 'sluit' je de porieën van het deeg, het zal dan stevig blijven en niet wak worden door de vloeibare vulling. Zet de taart even opzij, ze is nu klaar om gevuld te worden.
De vulling: Rasp de citroenschil en meng deze goed met de suiker. Pers de citroen en giet het sap bij de suiker. Roer goed, het sap moet volledig opgenomen zijn door de suiker. Voeg dan de kaas, het ei, de dooiers en de vanille-essence toe. Klop goed tot een gladde vulling. Leg de kersen met het snijvlak naar boven in de vorm en overgiet ze met de vullnig. De taart mag tot helemaal bovenaan gevuld zijn. Zet 30 minuten in de oven. Laat afkoelen.

  • Comments(7)//www.evelienkooktlekker.be/#post133