Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Slaatje met borlottibonen

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Mon, May 25, 2009 18:01:16

Er is iets gaande in mijn appartement. Iets onverklaarbaars. Zouden het de gsm-masten zijn op het dak, nog geen drie meter boven mijn bed? Of de vurige gebeden van mijn 46 Joodse buren? Misschien ligt het gewoon aan de slechte luchtkwaliteit in Antwerpen. Wat er ook van zij, alles gaat hier kapot. Sinds kort zijn er drie gaten in mijn plafond (zéér leuk tijdens frisse lente-buien). Alsof het vuile, stinkende regenwater nog niet volstond, zorgde mijn wasmachine vrijdag voor een overstroming die we niet meer hebben meegemaakt sinds de tijd van Noah. En zaterdag vloog er plots een zwarte merel in onze living, die het speciaal gemunt had op de duurste boeken van Steven (de eerste drukken van Louis Paul Boon). Wie Stevens hobby 'bekakt' vindt, heeft vanaf nu dus een punt.

Waar vindt een geplaagde vrouw troost? In haar keuken. Aan het fornuis. Met een gezellige schort om en een houten lepel in de hand. Met een zacht muziekje op de achtergrond concentreert ze zich op het voeden van haar geliefde(n) en zichzelf. Haar maaltijd wordt een gebed. Ze bereidt bijbelse spijzen zoals linzen, gedesemd brood en bonen om gunsten af te dwingen aan Hem die haar blijkbaar een poosje niet meer mag. Bidt u even mee? Zet de bonen wel op tijd in de week, anders krijg je ook nog eens de luidruchtige dondergoden op je dak.

Slaatje met borlottibonen, olijfolie, citroen en kruiden

Dit heb je nodig voor 4 personen
200 g gedroogde borlottibonen - een grote tak rozemarijn - 4 takjes tijm - een gehalveerd teentje knoflook - 1 Spaans pepertje - 2 laurierblaadjes - 4 eetlepels fijngesneden peterselie - 6 blaadjes salie, fijngesneden - de geraspte schil van 1 citroen - olijfolie - zwarte peper van de molen - zeezout (liefst fleur de sel) - rucola

Zo maak je het
Giet de borlottibonen in een grote kom en overgiet ze met 1,5 liter water. Laat minstens één nacht gewoon staan. Giet het water dan weg en spoel de bonen in een vergiet. Doe ze in een grote pan en overgiet met vers water. Voeg de rozemarijn, de tijm, de knoflook, het Spaans pepertje en de laurierblaadjes toe. Breng héél zacht aan de kook, zonder deksel op de pan (daarvan barsten de bonen!). Voeg ook zeker geen zout toe, daarvan worden de bonen taai. Laat zeer lichtjes pruttelen gedurende ± 1,5 uur. Proef af en toe een boon om te checken of ze zacht zijn. Giet dan opnieuw door een vergiet en verwijder de kruiden. Meng de lauwe bonen met de peterselie, de salie, de citroenschil, de olijfolie, peper en zout. Serveer met wat blaadjes rucola.

TIP: Ik gaf dit slaatje bij op het vel gebakken zeebaarsfilet. Subliem lekker!

TIP 2: Borlottibonen zijn wit-rood gemarmerd. Ze noemen het ook wel eens kievitsbonen.

TIP 3: Oké dan. Bij Delhaize verkopen ze deze bonen ook in blik. Je hoeft ze niet meer voor te koken, enkel mengen met de olijfolie en kruiden. Voor de luieriken onder ons!

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post126