Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Een perfect roerei

Vegetarisch verantwoordPosted by Evelien Rutten Sat, May 16, 2009 11:39:04

Niets is zo bedrieglijk als een ei. Het makkelijkste ingrediënt ter wereld, zo lijkt het. Een fluitje van een cent. Maar helaas... Het is triestig gesteld met de eierkookkennis. Zelden wordt mij nog een lekkere, schuimige omelet geserveerd. Te vaak krijg ik een taaie pannenkoek op mijn bord, met de allures van een uitgewrongen schotelvod. Wie beheerst nog de kunst van het smeuïge, vochtige roerei? In hotels schep ik al jaren korrelige, droge stukjes gemummificeerd ei op mijn bord. Om moedeloos van te worden. Of neem nu een spiegelei... Wanneer was de laatste keer dat je een zonnige dooier kreeg, omringd door perfect gestold eiwit? Ik moet al ver terugreizen in mijn geheugen. Je prikte erin met een vork en het warme, goudgele genot stroomde in slow motion naar buiten, klaar om met een nog warm stuk brood opgesopt te worden.

Eieren zijn fantastisch, maar misbegrepen. De hipste chefs kunnen overweg met espuma's en agar agar, maar vraag hen niet om een eitje te bakken. Té basic. Té gewoon. Maar hierin onderscheiden de mietjes zich van de venten. Een ernstige eierman heeft geduld, gevoel voor timing en werkt precies.

Mijn favoriete eiergerecht is roerei. Het is volgens mij de enige bereiding waarin een ei zijn volledige potentieel openbaart. Het is tevens ook de bereiding die het vaakst mislukt, omdat de persoon die de pan hanteert, bang is van lopend snot. Het probleem is... zodra het ei volledig gaar is, is het sowieso te droog. Het ei moet al roerend van het vuur gehaald worden terwijl het nog transparant is. De temperatuur van de pan zal het ei rustig laten verder garen. Het is een kwestie van vertrouwen. Het komt wel goed. Het ei is al klaar voor je denkt dat het klaar is.

Dit heb je nodig voor 1 persoon
een flinke klont roomboter (vergeet bakboter) - 2 zeer verse scharreleieren (Nigella Lawson eet er 5. Maar kijk eens naar haar heupen) - zeezout - versgemalen zwarte peper - 2 eetlepels room - enkele takjes dragon of bieslook, fijngesneden - vers brood

Zo maak je het
1) Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur. Zet het vuur net niet op de hoogste stand. Doe de boter nog niet in de pan.

2) Breek de 2 eieren in een kommetje en roer ze los met een vork. Voeg flink wat peper en zout toe. Roer nog even verder.

3) Doe de boter in de pan en zet het vuur lager. De boter moet gesmolten zijn, maar mag niet bruinen. De temperatuur is beter te laag dan te hoog.

4) Giet de eieren in de pan. Roer ze meteen los van de bodem met een houten lepel. Als de helft van het eiermengsel gestold is, moet je de pan van het vuur halen. Soms is dat na 5 seconden, soms duurt het 20 seconden. Hoe meer eieren in de pan, hoe langer het duurt.

5) Giet er meteen de room bij en roer nog even verder. Zet de pan eventueel nog een paar seconden terug op het vuur. Het ei is nu gestold, maar nog vochtig en zeer smeuïg.

6) Schep meteen op een bord en bestrooi met de dragon of bieslook.

  • Comments(6)//www.evelienkooktlekker.be/#post124