Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Kalfsfricassée

VleesPosted by Evelien Rutten Wed, May 06, 2009 21:56:36

Het weer houdt ons voor de zot. Het ene moment loop je gelukzalig in Birkenstocks te fluiten op de muziek van Slumdog Millionnaire, het volgende moment trek je hoge leren laarzen aan en rep je je door de regen naar de auto die veel te ver geparkeerd staat. Je bent ervan overtuigd dat het moment van de krokante maaltijdsalades eindelijk is aangebroken. Je plant een tuinfeest en slaat alvast een voorraadje fakkels in. Je ruikt in gedachten al de verleidelijke geur van smeulende takken rozemarijn op de barbecue. Maar dan zegt je maag plots: "Neen, Evelien, laat die Romeinse sla nu gewoon voor wat ze is. Leg de tomaten terug. En vergeet de fetakaas. Het is veel te koud voor frivole, frisse hapjes. Zet de gietijzeren pan op het vuur en bak ajuinen met vlees. Saus moet er zijn. Verwarmende stoofpotjes waar je dagen van kunt blijven eten."

Gelukkig bestaan er een aantal suddergerechten die min of meer zomers aandoen. Vandaag maakte ik nog eens kalfsfricassée. De smaak is gewoon verrrukkelijk: licht romig met een zurige toets van citroen. Een beetje zoals vidée, eigenlijk. Het is een ouderwetse klassieker, maar oh-zo-lekker. Het is ook een onwaarschijnlijk makkelijke bereiding die klaar is binnen een uur. In combinatie met rijst blijft de calorie-inname binnen de perken.

Dit heb je nodig voor 4 personen
0,75 liter rundsbouillon (van 1 blokje) - 2 takken verse tijm - 1 tak rozemarijn - 2 laurierblaadjes - 1 kilo kalfsfricassée (stoofvlees van kalf) - boter - 200 g kalfsgehakt - peper - zout - nootmuskaat - 500 g grote witte champignons, in kwartjes gesneden - 4 wortels, geschild en in stukken - 1 dl room - het sap van 1/2 citroen - bieslook

Zo maak je het
Breng de bouillon aan de kook in een diepe pan. Voeg de tijm, de rozemarijn en de laurierblaadjes toe en laat even meekoken. Bak de stukjes kalfsfricassée kort aan in boter en voeg ze dan toe aan de bouillon. Wacht tot de bouillon terug kookt en zet het vuur dan zachter. Het moet nu een uur zeer zachtjes sudderen, niet hevig koken (anders wordt het vlees taai).
Maak intussen balletjes van het kalfsgehakt. Breng het eerst goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Rol tot balletjes en kook ze 10 minuten in zout water. Giet af (er is nu veel vet weg van de balletjes!) en voeg ze dan toe aan het sudderende vlees.
Voeg dan de stukken wortel en de champignons toe en laat nog 20 minuten verder sudderen. Voeg op het einde het citroensap en de room toe. Bind eventueel met wat maïszetmeel tot een lichtgebonden saus. Proef en breng op smaak met peper en zout. Werk af met bieslook. Ik serveerde dit gerecht met volkoren rijst, maar normaal geef je hier purée bij (of frieten, natuurlijk).

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post122