Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Saltimbocca

VleesPosted by Evelien Rutten Wed, August 13, 2008 21:03:18
Blog Image
"Af en toe pluk ik een blaadje en wandel ik hevig snuivend door het huis. Dat doet iedereen toch wel eens? Niet?"

Op dit moment staat er in mijn douche een flacon salie-douchegel. Toen ik het dopje voor de eerste keer verwachtingsvol openklikte, duwde ik voorzichtig in de volle flacon. Met wijdopengesperde neusgaten verwelkomde ik het aroma van mijn lievelingskruid du jour. Of dat hoopte ik toch. In de plaats van salie kreeg ik iets van dennen en munt. Ach.

Gelukkig heb ik op mijn balkon een salieplant staan. Af en toe pluk ik een blaadje en wandel ik hevig snuivend door het huis. Dat doet iedereen toch wel eens? Niet?

Weinigen weten wat ze met salie moeten aanvangen. De smaak is allesbehalve subtiel, de blaadjes moeten dus met mate gebruikt worden. Meestal wordt het gebruikt bij varkens- en kalfsvlees, maar ik ken ook een bonengerecht waar het heerlijk bij past. En dan heb je natuurlijk mijn absolute party topper: saltimbocca (letterlijk: "springt in de mond"). Het is een traditioneel Italiaans vleesgerecht met dun kalfsvlees, parmaham en salie. Je kunt er rolletjes van maken en deze daarna sushi-gewijs in stukjes snijden. Serveer dit op uw volgende feestje en zie ze verdwijnen!

Deze avond combineerde ik de saltimbocca met een simpele volkorenpasta en een sausje van courgette en kerstomaat (zie foto beneden). De courgette kwam uit de tuin van mijn vader en moest dring-end op.

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor de saltimbocca:
4 kalfslapjes, zeer dun gesneden - peper - zout - 8 blaadjes salie - 4 plakjes parmaham (verdubbel deze hoeveelheden als er grote vleeseters aanwezig zijn)
Voor de pasta:
400 g volkorenpasta - olijfolie - 1 courgette, fijngesneden - 2 takjes tijm - peper - zout - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - een bakje kerstomaten, gehalveerd - peterselie - parmezaan


Zo maak je het

De saltimbocca:
Breng de kalfslapjes op smaak met peper en zout. Beleg elk lapje met 2 salieblaadjes en een plakje parmaham. Rol op en zet vast met een cocktailprikker. Bak rondom rond goudbruin in hete boter. Zet het vuur wat zachter en laat even staan (zodat de binnenkant ook gaar wordt). Haal uit de pan en verwijder de cocktailprikkers. Snij in plakjes.
De pasta:
Kook de pasta beetgaar in zout water. Verhit intussen wat olijfolie en bak de courgette kort op een hevig vuur. Breng op smaak met tijm, peper en zout. Voeg de knoflook en de kerstomaten toe. Laat nog 5 minuten garen. De gehalveerde tomaten moeten niet helemaal uit elkaar vallen. Giet de pasta af en meng met de saus. Schep op borden en leg de stukjes saltimbocca er bovenop. Bestrooi met peterselie en parmezaan.

TIPS: - Je kunt dit ook maken met dunne plakjes kipfilet.
- Als de lapjes vlees niet dun genoeg zijn (je kunt ze moeilijk oprollen), leg ze dan één voor één tussen plastic folie en gebruik een vleeshamer om ze dunner te kloppen. Je kunt dit ook doen met de bolle kant van een soeplepel.


Blog Image

  • Comments(3)//www.evelienkooktlekker.be/#post12