Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Krokante wafels

ZoetPosted by Evelien Rutten Sat, April 18, 2009 11:59:55

Binnenkort moet ik voor een culinair artikel wafels bakken. Het perfecte excuus om eindelijk een goed wafelijzer aan te schaffen! Ik ging op vergelijkend onderzoek in diverse electrozaken, maar belandde uiteindelijk in 't Antwerps Kookhuys. Daar kocht ik een beauty van een apparaat: inox, op pootjes, een ronddraai-functie en een deeg-opvangschaaltje om eronder te zetten. Het toestel is van Krups en kost 99 euro. Gratis, eigenlijk. Vooral als je 't vergelijkt met het alom geprezen retro wafelijzer van KitchenAid, dat er indrukwekkend uitziet maar volgens mij veel te duur is. Design heeft z'n prijs, zullen we maar zeggen.

Anyway.

Deze ochtend stond ik dus in peignoir, Nigella Lawson-gewijs, wafels te bakken. In de gebruiksaanwijzing staan een tiental recepten, die ik allemaal ga uitproberen. Ik begon gewoon bij het eerste recept: Traditionele Wafels ('voor een knapperige traktatie'). Volgens de receptuur zou je met die hoeveelheid beslag 8 wafels kunnen bakken, maar bij mij werden het er 12. Mijn wafelijzer is specifiek bedoeld voor Brusselse en Luikse wafels, met diepe 'kotjes', maar ik vermoed dat het beslag werkt in elk wafelijzer. Wist je trouwens dat er in sommige recepten wel 1 KILO BLOEM, 800 GRAM BOTER en 800 GRAM SUIKER zit? En daar kun je dan 16 schamele wafels van bakken!!! Dan valt het met dit recept nogal mee, zou ik durven stellen...

Ik heb er in ieder geval van genoten, zo heerlijk nostalgisch in de weer zijn met wafeltjes bakken. Je bent verplicht om vier minuten te wachten tot ze klaar zijn en in de tussentijd kun je niet veel anders doen dan naar muziek luisteren. Ik koos voor Radio Minerva, een lokale Antwerpse radiozender die altijd fijne muziekjes draait. Veel leuker dan de nationale zenders, waarvan de presentators zichzelf zo ont-zet-tend grappig vinden en de muziek haast als een fait divers beschouwen. Weg daarmee, denk ik dan. Geef mij maar de anonieme presentator-met-licht-Antwerps-accent, die ons bij elk nummer (schlagers, jaren '60...) een leuk weetje meegeeft en dan weer zwijgt. Past perfect bij het haast bedwelmende aroma van zelfgebakken wafels...

Dit heb je nodig voor 12 wafels (of 8, daarover lopen de meningen uiteen)
300 g bloem - 10 g bakpoeder - een snufje zout - 75 g suiker - 100 g boter - 2 eieren - 1/2 liter melk

Zo maak je het
Zeef de bloem met het bakpoeder in een grote kom. Maak in het midden een kuil. Strooi het zout en de suiker erin. Smelt de boter (ik doe dit in de microgolfoven) en giet ze erbij, samen met de eieren. Roer goed en giet er dan beetje bij beetje de melk bij. Roer tot een glad beslag. Laat het 1 uur rusten. Bak dan de wafels. Ik gebruikte 1 kleine pollepel beslag per wafel. Ze moeten ± 4 minuten bakken (na de eerste 10 seconden moet je het wafelijzer omdraaien en ze zo verder laten garen). Laat de wafels even afkoelen op een rooster, zodat ze mooi krokant kunnen worden. Eet ze dan best wel meteen op, ze verliezen hun knapperigheid vrij snel. Na enkele uren zijn het zachte wafels.

TIP: ik gebruikte 50 g gewone suiker en 25 g vanillesuiker
  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post118