Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Koude erwtensoep met munt

GroentenPosted by Evelien Rutten Tue, April 14, 2009 20:52:56

Morgen verjaart Hanne, mijn beste vriendin uit Genk. Aangezien zij mijn blog zelden leest, loop ik geen risico's als ik hier vertel wat haar cadeau is. Ze is dol op mijn advokaat, die ik in de week voor kerstmis in grote hoeveelheden heb gemaakt en waarvan zij wegens groot succes slechts een theelepel heeft kunnen proeven. Het plan was dus om een zeer grote pot (van wel 20 eieren!) advokaat te maken. Een pot waarvan ze een heel jaar kan snoepen. "Zo gepiept!", dacht Evelien. Maar daar dacht de grote kok van het universum toch eventjes anders over... Het is namelijk mislukt. Niet één keer, maar twéé keer! Ik schaam mij zeer diep, want ik heb wel degelijk 40 (!) eieren verprutst en door het toilet gegoten. Ik weet nog steeds niet waar het fout liep. Ik deed exact hetzelfde als de vorige keer, maar ik heb natuurlijk wel de hoeveelheden vermenigvuldigd. Waarschijnlijk raakten de eieren chemisch uit balans. Ze weigerden de suiker op te nemen, waardoor de hele advokaat korrelig smaakte. De tweede keer heb ik de dooiers en de suiker wel een uur laten draaien in de keukenrobot, maar er gebeurde niets.
Morgen zal ik dus met lege handen bij haar aankomen. Maar ze zal zeker erg ontroerd zijn als ik haar vertel over de miserie, de plakkerige keuken, de bijna ontplofte keukenrobot en de droefenis die mij overviel...

Gelukkig is er dit weekend een ander gerecht wél heel goed gelukt, namelijk mijn koud erwtensoepje met munt. Dit is géén melige wintersoep, maar een frisse ode aan de lente. Ik gebruikte verse kippenbouillon (uit mijn diepvries), dat maakt een enorm verschil met bouillonblokjes. Je kunt het soepje trouwens gerust maken met diepvrieserwten, die zijn in de meeste gevallen zelfs beter dan verse erwten (die vaak toch niet zo versgeplukt zijn). Je kunt het warm eten, maar het is eigenlijk het lekkerst als je het koud serveert. Dit is een ideaal "groentenhapje" vooraf. Als gerecht is het iets te zwaar, tenzij je het enorm verdunt (maar dan is de smaak ook minder).

Dit heb je nodig voor 1 liter
1 ui, fijngesneden - 2 teentjes knoflook, fijngesneden - olijfolie - 1 kleine aardappel, geschild en in zeer kleine blokjes - een pak bio-diepvrieserwtjes, niet ontdooid - 1 liter zelfgemaakte kippenbouillon (of van 2 blokjes) - 10 muntblaadjes (pepermunt)

Zo maak je het
Fruit de ui met de knoflook enkele minuten glazig in olijfolie. Voeg de aardappelblokjes en de erwten toe. Overgiet met de kokende kippenbouillon en laat 12 minuten pruttelen. Voeg dan de muntblaadjes toe en haal meteen van het vuur. Mix de soep glad en giet ze dan door een zeef. Roer goed met een lepel in de zeef. Gooi de overgebleven (droge) pulp weg. Proef het soepje en breng op smaak met peper en zout. Laat volledig afkoelen in de koelkast. Serveer met extra muntblaadjes en eventueel een toefje zure room.

  • Comments(2)//www.evelienkooktlekker.be/#post117