Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Garnaalkroketten

VisPosted by Evelien Rutten Fri, April 10, 2009 16:39:53

Als mensen me vragen hoe het met me gaat, antwoord ik meestal: "Druk man! Niet te doen!". Wat ik er natuurlijk niet bijvertel, is dat ik gisteren de hele namiddag zat te lunchen in De Schone van Boskoop. Samen met Maria, de moeder van de chef. We schelen 40 jaar in leeftijd, maar geraken niet uitgepraat. Gelijkgestemde zielen hangen niet vast aan tijd. Ze drinken een glas champagne en bestellen er gelijk nog een.

Maria stond erop dat ik de hopscheuten zou proeven, voordat het seizoen weer voorbij is. We kregen deze heerlijke delicatesse op twee verschillende wijzen voorgeschoteld: eerst gestoofd met rogvleugel en daarna rauw met ossenstaart, foie gras en zwarte truffel. Daarnaast is het blijkbaar ook de tijd van de kievitseieren. Een zeer zeldzame delicatesse, die met de hand geraapt wordt (om niet te zeggen: gepikt uit het nest). Naar verluidt is de 'jager' verplicht minstens één ei in het nest te laten liggen. En zo wordt het vogelbestand toch op peil gehouden. Wat er ook van is, de kievitseieren waren verrukkelijk. Ze blijven transparant, zelfs al zijn ze gekookt. Ik kreeg ze eerst met asperges en koningskrab. Daarna in een potje, gestoomd met aardappelmousseline & zwarte truffel. Het derde eitje werd geserveerd met kaviaar. Weer iets bijgeleerd, zullen we maar zeggen.

Op de terugweg naar Antwerpen reed ik langs mijn lievelings-viswinkel (St Eloy in Mortsel). Ik had eigenlijk geen behoefte meer aan een avondmaal, maar om Steven ook iets te gunnen, kocht ik een selectie gerookte visjes: paling, makreel, heilbot en zalm. Daarnaast ook een bakje ongepelde grijze garnalen. Toen ik alles op een grote schaal schikte (met zeekraal, komkommer en fijngesneden uitjes), besloot ik de grijze garnalen apart te houden en er garnaalkroketten van te maken.

Het is een zeer dankbare bereiding: veel werk, maar wat een resultaat! Je kunt veel kroketjes tegelijk maken en ze perfect bewaren in de diepvries. Daar liggen de mijne nu ook, broederlijk naast de kaaskroketjes.

Dit heb je nodig voor een heleboel kroketjes
Voor de basisbereiding: 1 kilo ongepelde grijze garnalen - olijfolie - 1 ui, fijngesneden - 2 takken selder, fijngesneden - 2 wortels, fijngesneden - een scheut cognac - 1 grote eetlepel tomatenpuree - 1 liter water - 1 laurierblad - 2 takjes tijm - peper - zout - 3 eetlepels boter - 3 grote eetlepels bloem - 2 eierdooiers - het sap van 1/2 citroen
Voor de kroketjes: een bord bloem - 2 losgeklopte eieren - een bord paneermeel

Zo maak je het
1) Pel de garnalen. Daar ben je even mee bezig, maar als zen-oefening kan het wel tellen. Doe alle koppen en schillen in een kom (niet weggooien!). Zet de garnaaltjes zelf voorlopig in de koelkast.

2) Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Voeg de koppen en schillen toe en bak ze op hoog vuur 1 à 2 minuten, tot je vindt dat het lekker ruikt.

3) Doe er nu de ui, de selder en de wortels bij. Laat enkele minuten meebakken.

4) Overgiet met de cognac en laat deze helemaal wegkoken.

5) Voeg nu de tomatenpuree toe en roer goed. Overgiet met het water. Voeg tijm en laurier toe. Breng aan de kook zonder deksel op de pan.

6) Laat maximum 30 minuten koken, anders wordt de bouillon bitter.

7) Giet door een zeef in een kom en druk met een lepel zorgvuldig alle vloeistof uit de koppen en schillen.

8) Verhit de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer goed en laat 2 minuten bakken, zodat de bloemsmaak weg is. Voeg nu beetje bij beetje de garnalenbouillon toe en roer goed. Laat inkoken tot een zeer dikke pap. Breng op smaak met peper en zout.

9) Haal van het vuur en voeg dan de eierdooiers en het citroensap toe. Roer nog eens en giet alles in een kom.

10) Laat een beetje afkoelen en voeg dan de grijze garnalen toe. Roer goed en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast (liefst een nacht).

11) Maak dan de kroketjes. Neem een klein hoopje van het garnalenmengsel en maak er een rondje van in je handpalmen. Rol het eerst door bloem, dan door het losgeklopt ei en tenslotte door paneermeel.

12) Laat goed koud worden en opstijven in de koelkast. Vries ze nu in of frituur ze in 2 minuten goudbruin. Serveer met gefrituurde peterselie en een schijfje citroen.

  • Comments(0)//www.evelienkooktlekker.be/#post115