Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Köfte

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Tue, April 07, 2009 21:38:20
U vroeg zich waarschijnlijk al af waar ik was, de voorbije week? Niet in mijn keuken, zoveel is zeker. Ik vertoefde wederom in het oppervlakkige land der breedbeelden en het flikkerende universum der kijkcijfers. Dit keer speelde ik geen hoofdrol, God beware me. Neen. We spreken over een minuscule bijrol. Als u even knipperde met uw ogen, was het al voorbij. Yours truly moest vijf keer op restaurant. Jawel, u leest het goed. Op RESTAURANT. Niet zo maar wat bijeengesprokkelde restaurants, maar DE restaurants. MIJN restaurants. Waarvan de potentiële toekomstige eigenaars zo genadeloos worden uitgekafferd door Peter Goossens en zo. Met huilbuien en hysterie tot gevolg.

Gelukkig mocht ik anoniem, stilletjes, zonder grote trom, de gelagzalen betreden. De cameramensen waren nauwelijks geïnteresseerd. Ik sprak te stil en zag er te normaal uit. Er waren andere, interessantere individuen die dolgraag hun 15 minutes of fame wilden claimen. Zodoende kon ik me concentreren op mijn gesprekspartners, het decor en het eten.

Dit bleef me bij.

Kortrijk: jonge makreel met venkel, tapenade van olijven en zalf van artisjokken. Zowat het lekkerste dat ik in tijden heb geproefd.
Turnhout: trio van tonijn. Erg yummie!
Sint-Niklaas: dressing van olijfolie en jeneverbessen op de kip. Een topper!
Diest: praline van geitenkaas met een laagje mandarijnencoulis. Heerlijk fris.
Sint-Truiden: slaatje van gerookte paling. Waanzinnig lekker.

Er waren legio "slechte punten" uit te delen, maar ik heb geen zin in recensentje spelen. Dat laat ik over aan de -ahum- "echten".

Na vijf copieuze maaltijden is het weer tijd voor iets compleet anders. Géén kabeljauw, géén varkenswangen, géén zwezeriken, géén Texaanse os.

Gewone, frisse kost dus. Zoals köfte, heerlijke spiesjes van gehakt. Normaal worden ze gemaakt met lamsgehakt, maar ik koos voor puur rundvlees. Redelijk droog, maar door toevoeging van een massa kruiden wordt het iets fenomenaals. Ik serveerde het met taboulé (zie eerdere post) en tzatziki, een romige yoghurtsaus met komkommer en munt.

Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de köfte: 500 g puur rundergehakt - 1 ei - 2 à 3 eetlepels broodkruim - 1 groen Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden - 2 sjalotten, fijngesneden - 2 tenen knoflook, fijngesneden - een bosje muntblaadjes, fijngesneden - een bosje koriander, fijngesneden - 1 eetlepel gedroogde munt - 1 theelepel komijnpoeder - 1 theelepel korianderpoeder - 1 theelepel paprikapoeder - peper - zout - olijfolie
Voor de tzatziki: een potje Griekse yoghurt - 1/3 komkommer, ontpit en fijngesneden - 1 teentje knoflook, fijngesneden - enkele blaadjes munt, fijngesneden - een scheutje olijfolie - peper - zout - een snufje komijnpoeder

Zo maak je het
De köfte: meng het gehakt met de rest van de ingrediënten. Vorm er met natte handen langwerpige, platte burgers van. Bestrijk ze lichtjes met olijfolie en gril of bak ze gaar. Je kunt er ook spiesjes van maken, kneed het gehakt dan rond de spies.
De tzatziki: meng alle ingrediënten. Serveer bij de köfte.

  • Comments(4)//www.evelienkooktlekker.be/#post114