Get into my kitchen!

Get into my kitchen!

About the blog

"Staatshervormingen, Israël, Darfoer... Ik wil er alles over weten. Maar als ik bloedeerlijk ben, praat ik het liefst over eten. Koken kalmeert mij én maakt mij euforisch. Vrienden krijgen tegen wil en dank advies over recepten die ze perfect beheersen. Mijn familie gaat stiekem naar het fastfoodrestaurant om een keertje 'normaal' te eten. Daarom deze uitlaatklep: recepten én zelfgemaakte foto's uit mijn keuken. Mijn hoogste doel? SMAAK!"

Wil je iets vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@evelienkooktlekker.be

Thaise groene curry

Wereldse keukenPosted by Evelien Rutten Wed, April 01, 2009 20:13:10

Deze morgen had ik een afspraak vlakbij de Chinese buurt in Antwerpen. Toen ik terug naar mijn auto wandelde, sprong ik eerst even binnen bij de Thaise supermarkt (tegenover Sun Wah). In het koelvak zag ik plots de kleine, Thaise aubergines liggen die altijd zo moeilijk te vinden zijn. Aha! Binnen de drie seconden bungelde er een metalen winkelmandje aan mijn arm, volgeladen met alle ingrediënten voor groene curry. Als je de kans hebt om te werken met de echte ingrediënten, moet je niet twijfelen. Enkele maanden geleden proefde ik een Thaise groene curry naar een recept van Jamie Oliver. In dat recept was elk moeilijk te vinden ingrediënt vervangen door een westers alternatief. Resultaat? Saaie curry. Maar ik begrijp het wel. Als je in Lampernisse of Heers woont, moet je al bijna een dagtrip ondernemen om een Aziatische supermarkt te vinden. Kaffirlimoen, citroengras en Thaise basilicum vind je nu eenmaal niet bij de GB Express om de hoek. Als ik recepten zoek voor 'het tijdschrift' (mijn job), probeer ik zo toegankelijk mogelijk te werken. Dit recept zou zeker sneuvelen. Maar hier, op deze blog, waar ik geen rekening moet houden met lezerscijfers en adverteerders, ga ik mijn eigen gangetje. Je zult wat moeite moeten doen om de boodschappen tot een goed einde te brengen (in een grootstad wonen helpt), maar wie het ervoor over heeft, zal op het einde van de dag vingers en duimen kunnen aflikken. Want dit curry recept is GOED!

Je begint altijd met een currypasta, rood of groen. Ik vind de groene het lekkerst (de rode is met rode chilipepers). Deze pasta maak je in een vijzel of keukenrobot (ik doe het in de robot). Als je dit recept volgt, heb je genoeg voor 4 of 5 curries. Het is namelijk de moeite niet om maar een klein beetje te maken. Gelukkig kun je de pasta in een gesloten potje makkelijk een paar weken bewaren in de koelkast.

De currypasta is de basis van het gerecht. Mijn versie is spicy, maar niet te pikant. Je kunt daarna kiezen welke soort vis of vlees je gebruikt: kip, varkensvlees, rund, scampi's... Ik koos vandaag voor een hele kip (Franse kip van zeer goede kwaliteit), die ik in stukken sneed: 2 grote filets, 2 bouten en 2 dijen. Het karkas (met de vleugeltjes er nog aan) stak ik in de diepvries om er later een bouillon van te trekken. Je kunt ook kiezen voor stukjes kipfilet. Dat is makkelijker, maar de botjes in de kippenpoten en -dijen geven natuurlijk meer smaak aan de saus.

Dit heb je nodig voor 4 personen
VOOR DE CURRYPASTA: 2 grote sjalotten - 8 teentjes knoflook - 50 g verse gember (geschild) - 12 kleine, groene, chilipepertjes, zonder de pitjes! - 1 stengel citroengras - een bosje koriander (liefst met de wortels er nog aan) - 2 lente-uitjes - 3 kaffirlimoenblaadjes - 8 blaadjes Thaise basilicum - de geraspte schil van 1 limoen - 3 eetlepels arachideolie
VOOR HET GERECHT: 2 eetlepels arachideolie - een hele kip, in stukken gesneden - peper - zout - 1/2 liter kippenbouillon - 2,5 dl kokosmelk - 3 pakjes Thaise aubergines, gehalveerd - een pakje babymaïs - Thaise rijst - 3 lente-uitjes, fijngesneden - een bosje koriander - enkele blaadjes Thaise basilicum

Zo maak je het
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een kleine keukenrobot en mix tot een gladde pasta. Of doe dit in de vijzel. Verhit nu de olie in een grote pan (waar straks een deksel op past). Voeg 2 grote eetlepels van de currypasta toe. Pas op, dit spettert een beetje. Roer goed. Leg nu de stukken kip in de pan en bak ze aan alle kanten tot ze licht gekleurd zijn. Overgiet met de bouillon en de kokosmelk. Doe het deksel op de pan en laat 35 minuten pruttelen. Voeg dan de aubergines en de babymaïs toe. Laat nog 10 minuten pruttelen zonder deksel, zodat de saus kan inkoken. Bind ze eventueel met een beetje maïzena. Kook intussen ook wat Thaise witte rijst. Werk de saus op het laatst af met de lente-uitjes, de koriander en de basilicum.

TIP: de kippenbouten en dijen hebben meer tijd nodig om gaar te worden dan de kipfilets. Je kunt de filets na het bakken (en voor je de bouillon toevoegt) uit de pan halen en ze pas na 20 minuten terug in de saus leggen. Dan blijven ze sappiger.

TIP 2: als het echt niet anders kan... koop de currypasta dan kant-en-klaar bij Delhaize. Die is zeker niet slecht!

TIP 3: verwijder het vel van de stukken kip, dan is de saus veel minder vettig.



  • Comments(5)//www.evelienkooktlekker.be/#post113